Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Versailles S01E01-02: doorsnee historisch drama

  •  
25-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
476 keer bekeken
  •  
Versailles S01
Versailles is een standaard kostuumdrama met een glanzende laag historische vernis.
Historische kostuumdrama’s spreken tot de verbeelding. Via een historisch kader kunnen de makers de grenzen van historische gebeurtenissen oprekken, middels seks, geweld en intriges.
Binnen de Franse geschiedenis is Lodewijk XIV, beter bekend als de Zonnekoning, een fascinerend figuur. Hij besteeg de troon toen hij nog maar vier jaar oud was en regeerde het land 72 jaar lang, in het vertrouwen dat hij door God was voorbestemd om de heerser van Frankrijk te zijn. Lodewijk XIV transformeerde Versailles, eerder een koninklijk jachthuis gebouwd buiten Parijs, tot de zetel van macht, en zo verstevigde hij zijn eigen positie en de culturele overheersing van Frankrijk.
7931.w960.0.c84008a
De dramaserie Versailles speelt zich af in 1667 en Lodewijk XIV (George Blagden) wordt geïntroduceerd wanneer hij worstelt met een natte droom waarin hij samen met een jonge, knappe vrouw danst door de beroemde Spiegelzaal in het paleis van Versailles. Het is een profetische droom, want op dat moment is zijn vaders koninklijke jachthuis nog niet verbouwd. Lodewijk vult een groot deel van zijn dagen met het rollebollen met jonge hofdames, waaronder de echtgenote van zijn broer Philippe (Alexander Vlahos), die zelf de genegenheid opzoekt van de Chevalier de Lorraine (Evan Williams). Om het trio heen vormt een aristocratische groep het plan om belasting te ontduiken en de rechtbank terug naar Parijs te krijgen. Terwijl de wachten onder leiding van Fabien Marchal (Tygh Runyan) de veiligheid bewaken middels hardhandige handelingen.
7933.w1500.0.45b4c8c
De geschiedenis van Lodewijk XIV is complex, maar wordt hier bedolven onder bijzaken in het script. De serie hanteert enkele platgetreden elementen die altijd voorkomen in het genre: martelingen, spionage, overspel, en zelfkastijding. Het zijn de intriges uit The Tudors en de religieuze verwijzingen van The Borgias, aangevuld met soms goedkoop ogende kostuums net zoals in Reign. Het lijkt erop dat Versailles geen accurate vertaling geeft van het verleden, maar wellicht is waarheid vreemder dan fictie: van de koninklijke belastingadviseur die een fraudeur in een bordeel terechtwijst, tot aan de Spaanse koningin die verstrikt zit in een liaison met haar dwergnar.
Versailles is een grootschalige Frans-Canadese productie, maar de karakters spreken met een verscheidenheid aan Britse accenten – soms zelfs met een Franse tongval. De cinematografie van Pierre-Yves Bastard toont enkele mooie frames, maar er zit soms een onnatuurlijke glans over. Daarnaast lijkt het of de buitenopnamen zijn aangevuld met CGI - dit zie je duidelijk terug in de scène waarin Lodewijk in contact komt met een roedel wolven.
Veel expositie, matige dialogen, en glanzende pruiken. De serie probeert moderniteit te verenigen met historische feiten, maar slaagt daar maar deels in. Versailles is gewoon een kleurrijke fantasie.
Versailles S01, vanaf 21 december op NPO Start Plus.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief