Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Vera S10E01: heerlijk bitse matriarch

  •  
18-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vera S10
Brenda Blethyn schittert voor de tiende maal op rij.
Een man wordt op een nacht vermoord in zijn kapitale villa. De deurwaarders, die van plan waren hem de volgende ochtend uit zijn huis te zetten, treffen hem aan op de vloer, in het bloed, gelegen naast twee lege hulzen. De openingsscène van Vera is omineus, zoals gebruikelijk, met eveneens beelden van een man in een kappersstoel met een scheermes op zijn keel en een geheime geldtransactie in een duistere parkeergarage. Totdat het titelpersonage, steevast met verve gespeeld door actrice Brenda Blethyn, ten tonele verschijnt op de plaats delict om ons meer helderheid te verschaffen. Als geen ander weet ze hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden.
Vaak wandelt ze dan met in haar kielzog haar team in een lijzig tempo over een landweg, terwijl ze wordt geïnformeerd over de stand van zaken. Te midden van de Britse idylle gaat het over ‘wanneer hier voor het laatst woningen zijn gebouwd’ en of de forensisch onderzoeker de ‘achteruitkijkspiegel’ al heeft onderzocht. Eenmaal bij de auto van het slachtoffer – entrepreneur en stylist Freddie Gill (Jonathan Spencer) – blijken er handafdrukken op de spiegel te zitten. Vera’s collega concludeert: ‘Dat zal vast een vrouw zijn geweest, die gebruiken het toch om hun make-up te doen?’ Waarop Vera pareert: 'Dat zijn toch niet altijd vrouwen?'
Even later moet Vera toch toegeven dat het een vrouw is geweest – hoewel het onduidelijk is of ze ergens van verdacht wordt. Ze brengt het nieuws met een passief-agressieve blik, alsof ze het zelf heeft bedacht en niet haar collega. Blethyn is op haar best als ze schakelt tussen lieflijke matriarch en verbeten bazin. Zoals wanneer mensen voor hun beurt spreken tijdens verhoren en zij ze nog even heerlijk terechtzet. En hoe meer tegengas je geeft, hoe meer bitse blikken ze terugkaatst.
Wat volgt is een aflevering die in het teken staat van dubieuze zakenbelangen, familiebanden en jaloezie. De makers introduceren genoeg afleidingsmanoeuvres, waardoor het verhaal zelfs in de laatste tien minuten – en de afleveringen duren traditiegetrouw anderhalf uur – nog een onverwachte wending neemt. Dat is goed bedacht, hoewel Vera zonder Blethyn zou zijn als Jim Morrison zonder The Doors. Fijn om naar te luisteren, maar tegelijk zonder de charme. Vandaar dat ze al tien seizoenen meegaat, en een groot publiek – 8 à 9 miljoen Britten – er jaarlijks kennis van neemt.
Vera S10, vanaf 19 juni 2021 wekelijks NPO 2 en NPO Start en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief