Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Veep S07E01-03: politieke satire op topniveau

  •  
01-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Veep S07
Met pijn in ons hart nemen we afscheid van Selina Meyer: nog één keer de hilarische haat-liefdeverhoudingen, het gekibbel, het gezanik en de achterklap.
Met Veep herinnerde de bedenker, satiricus Armando Iannucci ( The Death of Stalin ), er ons fijntjes aan hoezeer de politiek een slangenkuil is; en hoezeer het bedrijven van politiek vooral besteed is aan gewiekste en gehaaide types. Het hoofdpersonage Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfus) is zich hier maar al te goed van bewust. Ze is de zonnekoningin: in haar zogenaamd invoelende glimlach is altijd wel een vleugje minachting te bespeuren. Voor de buitenwacht is ze tijdens campagnes de ideale schoonzus, maar achter de schermen bedient ze zich van de ene na de andere vagina-metafoor. Omringd door haar loyale entourage, die ze steevast kleineert – met souffleur Gary (Tony Hale uit Arrested Development ) als lijdend voorwerp.
Aan Meyers wanstaltige gedrag komt nu na zeven seizoenen – helaas, helaas – een einde. Nog één keer de haat-liefdeverhoudingen, het gekibbel, het gezanik, de achterklap, de reputatiebescherming, het opportunisme en af en toe een glimp van oprechtheid. Aan het einde van het zesde seizoen kwam er een flashback voorbij naar zes jaar eerder, toen Meyer voor het eerst werd verkozen tot Amerikaanse vicepresident en één taak meekreeg: ‘Ga door met vrouw-zijn.’ De politica mocht enkel voor spek en bonen meedoen, en moest het serieuze werk maar overlaten aan de commander-in-chief. Daar stak Meyer echter vernuftig een stukje voor.
8982.w1800.0.0ee553d
Aan het begin van het zevende seizoen begint de intussen doorgewinterde macher aan haar campagne voor het Amerikaanse presidentschap. Voor de vierde keer, welteverstaan. Hoewel er vorig seizoen niets te winnen viel – behalve een plek als rechter in het hooggerechtshof en het streven om een bibliotheek naar haar te vernoemen – gaan Meyer en consorten nu volop de strijd aan met een keur aan tegenkandidaten. Waaronder charmeur Tom James (Hugh Laurie, tevens gecast in een nieuwe HBO-pilot van Iannucci) en minkukel Jonah Ryan (Timothy Simons). De strijd begint zoals gebruikelijk in Iowa, waar het water wordt getest. Meyer landt echter op het verkeerde vliegveld, waarop ze meteen de toon zet: ‘Als het aan jullie lag was Mohammed Atta nog onder de levenden geweest.’
8981.w1800.0.0f99aba
Het is een smakeloze (de makers provoceren er heerlijk op los) verwijzing naar de terrorist die medeverantwoordelijk was voor de aanslagen op 11 september 2001, waarmee wordt bedoeld: 'Waarde campagneteam: werk eens iets zorgvuldiger.' Maar ook Meyer maak fouten, zo blijkt uit de ‘autopsie’ van de vorige, schrikbarend verlopen campagne, opgetekend door vaste steun in de rug Amy (Anna Chlumsky). Daar wil de politica echter niets van weten, terwijl ze haar kleinkind – Little Richard – inzet als campagne-rekwisiet, puur omdat de baby zwart is – kan ze daar lekker mee leuren. Intussen begint ook Ryan zich te profileren. Hij is getrouwd met zijn stiefzus, waarover hij en plein public meldt: ‘Zij doet al het huishoudelijk werk hoor.’
8983.w1800.0.a07042f
En over zijn huwelijk stelt hij: ‘Woody Allen doet het toch ook?’ Personages als Meyer en Ryan zijn in de parallelle Veep-dimensie hun integriteit al jaren geleden verloren. Zoals blijkt uit het spervuur aan hilarische oneliners. Meyer: ‘Waarom ik president wil worden? Ik vraag het electoraat toch ook niet naar hun banen?’ Vervolgens moet ze zich in de tweede aflevering wel onder de potentiële kiezers mengen, en dan volgen een reeks plichtmatigheden; pedante rituelen, zoals een country-dans in Colorado, en een marshmallow-roast waarbij ze door James in haar hemd wordt gezet. Gelukkig is er dan een schietpartij in Phoenix, waarbij doden vallen, net toen Meyer bad voor een wonder. ‘Dit is een mooie uitkomst voor ons, halleluja!’
8985.w1800.0.101f4bc
Het zevende seizoen biedt ook een aantal meanderende zijpaden, zoals de midlifecrisis van Dan Egan (Reid Scott), die Amy heeft bezwangerd; en de nieuwe journalistieke carrière van Mike McLintock (Matt Walsh), die bij Meyer in ongenade is gevallen (maar op den duur vast weer terug mag komen). Die laatste ontwikkeling is een veeg uit de pan naar media die hun journalisten quota opleggen en slecht betalen. En sluit mooi aan op één van Meyers treffende uitspraken: ‘Het hele land wordt per seconde verdorvener.’ Net zoals Veep elk seizoen venijniger en scherpzinniger is geworden, als spiegel van de Amerikaanse politieke polarisatie. Briljantere satire is er op het moment niet op de Amerikaanse televisie.
Veep S07, vanaf maandag 1 april elke week een nieuwe aflevering bij Ziggo Movies & Series.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief