Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

VARA's Aktua

23 mrt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Vara's Akuta
DOOR JAN VAN LOENEN
Verslaggever Jan van Loenen (nu Nieuwsuur, ooit VARA’s Achter het nieuws) tekende zijn journalistieke memoires op. Met daarin: hoe Willem Ruis de ontzuiling van Nederland een zetje gaf.
De VARA staat er halverwege de jaren 80 niet zo best voor. Het ledental slinkt en de kijkers wenden zich steeds meer van ons af. Het is dus zaak om met grote publiekstrekkers de programmering weer op de rails te krijgen. Hiervoor wordt quiz- en showmaster Willem Ruis ingezet. Hij heeft al heel wat succesvolle uitzendingen voor de VARA op zijn naam staan en nu wordt het nog mooier en beter. Hij gaat met een Italiaanse circustent het land in, de grootste van Europa. Kosten noch moeite worden gespaard. Iedere week staat de reusachtige Sterrenshow-tent op een andere plek in het land en vanuit die tent wordt de show rechtstreeks uitgezonden. Dit speelt zich af in de wintermaanden, wanneer er veel tv gekeken wordt en het hard kan vriezen. En dat doet het, in de winter 1984-1985.

Ik zit op maandagavond 7 januari 1985 met mijn collega’s in de redactieruimte bij de Hilversumse studio 6, de NOS-studio waar de meeste actualiteitenrubrieken vandaan komen. Ik heb de hele dag gemonteerd aan een item over de ADM, de Amsterdamse Droogdok Maatschappij.

Het bedrijf is zo goed als failliet en staat op het punt om definitief dicht te gaan. Een gewone reportage in een gewone Achter het nieuwsuitzending. Minder gewoon is het weer op die dag. Het is -13 graden en er staat een harde wind. De bouwers van de Sterrenshow-tent hebben de grootste moeite om hem op te zetten. Het programma moet doorgaan, hoewel de immense tent bijna niet warm te stoken is. En dan, één uur voor de uit- zending moet beginnen, valt de verbinding weg. De straalzender heeft het begeven. Kou en wind krijgen de schuld. Paniek. Er is geen reserve straalverbinding en een nieuwe is niet zomaar ter plekke. Het programma uitstellen of afgelasten is niet aan de orde.

De kijkers leven mee en wachten geduldig af. Wij vervloeken de planning van de VARA om in de wintermaanden met een circustent het land door te trekken. In plaats van de show worden nu allerhande pauzefilmpjes uitge- zonden en mededelingen gedaan over de voortgang. Andere programma’s moeten wijken. Zodra er verbinding is, moet de show meteen kunnen beginnen. Zo sneuvelt ook Achter het nieuwsvan die avond. In afwachting van Willem Ruis had onze rubriek makkelijk uitgezonden kunnen worden, maar de leiding besluit dat dit niet mag. Woedend zijn we. Voor zo’n show een actualitei- tenrubriek opofferen, wat denken ze wel niet! Maar de VARA-leiding weet het beter. ‘Geen Achter het nieuws,’ is de boodschap vanuit het VARA-crisiscentrum aan de Hilversumse Heuvellaan. Even voor 23.00 uur is er een stabiele verbinding met de tent. Ruis kan beginnen en wij kunnen definitief aan het bier.

Lees meer in VARAgids 13 vanaf pagina 24.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA