Anna Drijver en Tom Waes als undercoveragenten en Frank Lammers als drugsbaron.
Nederland heeft een toppositie in de drugswereld. De handel in synthetische drugs die in ons land wordt geproduceerd leverde in 2017 wereldwijd minstens 18,9 miljard euro op. Dat is een hogere jaaromzet dan die van de Albert Heijn en die van Philips, kopte de NOS vorig jaar. Vooral uit het zuiden van Nederland komen er elke week wel nieuwsberichten over drugsdumpingen. Een groot en blijvend punt van kritiek is dat politie en justitie onvoldoende bezet zijn om de georganiseerde criminele groepen die hierachter zitten te kunnen bestrijden.
De eerste Nederlands-Belgische misdaadserie op Netflix - met showrunner Nico Moolenaar (Spitsbroers) en naar een idee van Jan Theys (Salamander) - wil laten zien hoe complex het oprollen van criminele bendes is. Een disclaimer aan het begin van elke aflevering stelt dan ook dat de reeks gebaseerd is op waargebeurde feiten, maar dat de personages en situaties zijn gefictionaliseerd of verzonnen.
‘Limburg is een groene provincie, rijk aan bossen en domeinen waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen met de hele familie. Wat ze er niet bij zeggen is dat bijna alle xtc ter wereld hier wordt geproduceerd. In Londen, in New York, zelfs in Sydney kennen ze onze xtc. Limburg is het Colombia van de xtc.' Deze toelichting horen we in een voice-over aan het begin van de serie, over van bovenaf gefilmde beelden van de sprookjesachtige, Limburgse landschappen.
Kim de Rooij (Anna Drijver; Zwarte Tulp ) en Bob Lemmens (Tom Waes; Reizen Waes) gaan undercover op camping ‘Zonnedauw’, waar zij als Anouk en Peter dicht bij xtc-producent Ferry Bouman ( Frank Lammers ) moeten zien te komen. Vooral Kim durft risico’s te nemen aan het begin van de serie, waardoor Bob al snel kan toetreden tot de kleine cirkel van mensen die Ferry vertrouwt. Ja, Frank Lammers is de man van de reclame van een bekende supermarkt, maar dat vergeet je als kijker al heel snel. ‘Ferry is een man met twee gezichten’, wordt er tegen de twee undercovers gezegd. En dat is precies wat Lammers op een meesterlijke manier neerzet: een man met wie je meeleeft, totdat hij zijn psychopathische aard laat zien wanneer iemand iets doet wat hem niet aanstaat. Meestal geeft hij zijn rechterhand, John (Raymond Thiry; Penoza ), de opdracht om de 'problemen' op te ruimen.
'Soms lijkt het net alsof dit onze covers zijn. Alsof we normale mensen proberen te zijn', zegt Kim tegen Bob richting het einde van de serie. Liegen voor je werk, een heel andere persoon worden, het vraagt nogal wat van iemand. Hoe blaas je stoom af je na een periode van undercoverwerk? Wat doet het met je privéleven? Komt het werk écht altijd eerst? De makers geven vooral ruimte aan Waes' personage Bob om de consequenties van het undercoverwerk te laten zien - die hier wel wat cliché en voorspelbaar zijn, maar misschien ook wel zoals in de realiteit.
In de tien afleveringen wordt de spanning steeds verder opgebouwd, met een paar plottwisten en natuurlijk de constante angst dat hun covers ontdekt worden. De misdaadserie blijft mooi in balans door goed getimede momenten van humor. Deze komen met name van Danielle (Elise Schaap; De TV-kantine, Familie Kruys) af. Zij speelt de vrouw van Ferry en is een tikje eigenzinnig, heeft issues met haar zelfvertrouwen en zoekt altijd bevestiging van anderen.
Undercover is ambitieus, maar stelt zeker niet teleur. Wel zou er wat meer diversiteit in mogen. Door de undercoversetting, biedt de serie een kijkje in hoe het er mogelijk aan toegaat in de drugswereld én in de politie- en justitiewereld. Door het thema, de cinematografie en het uitstekende acteerwerk doet het denken aan Narcos.
Ook nog leuk om te melden is dat de serie, zonder zachte g, in het Engels, Spaans, Duits en Frans werd gedubbed door buitenlandse stemacteurs.