Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Uncorked: veel wijn en een beetje hiphop

  •  
08-04-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Uncorked
Dramafilm waarin een jonge zwarte man zijn droom om sommelier te worden achternagaat.
Onder hiphopmuziek worden beelden van een barbecuerestaurant, wijngaarden en wijnmakers afgewisseld. Dit zijn de twee werelden waarin Elijah (Mamoudou Athie; The Get Down , Sorry For Your Loss ) zich beweegt. Elijah is eind twintig en heeft sinds een jaar of vijf een passie voor wijn ontwikkeld. ‘Vroeger hadden we niet veel te besteden en konden we geen verre reizen maken. Als ik een wijn uit Spanje of Italië drink, voelt het net alsof ik daar ben.’
Elijah werkt in een slijterij en in het barbecuerestaurant van zijn vader in Memphis. In de winkel ontmoet hij zijn vriendin Tanya (Sasha Compère, Miracle Workers ). Ze zoekt een fles wijn en Elijah introduceert de verschillende wijnen als de Jay-Z, Kanye West en Drake onder de wijnen. Iedereen in zijn omgeving steunt zijn droom om sommelier te worden, behalve zijn vader. Hij heeft liever dat Elijah (op een dag) de familiezaak overneemt. Elijah laat zich hier echter niet door tegenhouden en schrijft zich in voor de prestigieuze opleiding tot Meester Sommerlier.
Uncorked
Op school sluit hij een onverwachte vriendschap met de op het eerste gezicht arrogante ‘Harvard’ (Matt McGorry; How to Get Away With Murder ). Ze hebben meer met elkaar gemeen dan ze dachten.
Uncorked
Elijah komt uit een liefdevolle familie en zijn moeder Sylvia (Niecy Nash, When They See Us ) – die twee jaar geleden kanker had – is duidelijk het hart van het geheel. Zijn vader Louis (Courtney B. Vance, American Crime Story ) heeft zijn eigen droom om leraar te worden aan de kant geschoven om zijn vaders restaurant over te nemen, en leert langzaam maar zeker dat hij zijn zoon zijn eigen pad moet laten bewandelen.
Uncorked
Uncorked is de debuutfilm van schrijver en producent Prentice Penny ( Insecure ). Hoewel sommige personages in de film onnodig tweedimensionaal zijn en alleen geschreven lijken te zijn om het verhaal verder te helpen, zijn er genoeg momenten van humor, serieusheid en mooie cinematografische montages. Wel mist het wat - om in wijnterminologie te blijven - krachtige noten om echt sympathie te krijgen voor de hoofdpersonages. De film geeft een nieuw perspectief in de zwarte (Amerikaanse) cultuur en de levens die maar al te vaak verkeerd of ondergerepresenteerd worden. Er ligt geen nadruk op economische strijd, klassenverschillen of racisme, en dat is vernieuwend. Uncorked is een bekend verhaal in een nieuwe setting (zeker voor zwarte personages in films) en dat maakt het een aantrekkelijk verhaal.
Uncorked, vanaf 27 maart 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief