Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Typewriter S01E01: prettig spookverhaal

  •  
19-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Typewriter
Amusante Indiase horrorserie lijkt geïnspireerd door Stephen King en American Horror Story.
30 jaar geleden gebeurden er omineuze zaken in een statige villa, gelegen in de Indiase kuststad Goa. In het heden zoeken drie schoolkinderen, die zichzelf De Spokenclub noemen, naar bewijs van onnatuurlijke activiteiten in het pand. Deze plannen vallen in duigen wanneer een gezin in het griezelige bouwwerk trekt. De koers moet worden gewijzigd: hoe komen ze nu binnen? Maar pientere jongelingen kennende, vinden ze er wel wat op. Ondertussen is er een kwaadwillende vreemdeling op zoek naar een typemachine die het gezin bij de verhuizing op de zolder heeft aangetroffen. Duistere krachten worden toegeschreven aan het apparaat.
Curieus genoeg wil de dochter des huizes dit archaïsche instrument graag hebben en na lang aandringen mag het van moeder en vader. Je vraagt je direct af wat een tiener in hemelsnaam, én in het glorieuze digitale tijdperk, moet met het ding, maar showrunner en regisseur Sujoy Ghosh denkt daar duidelijk anders over. En over Ghosh gesproken: hij is duidelijk een liefhebber van het oeuvre van Stephen King. In Typewriter wemelt het van de mysterieuze personages, geestverschijningen en duistere flashbacks. De horrorserie doet bij vlagen denken aan de Stephen King-verfilming Stand By Me (1986). Maar ook het recentere American Horror Story dient zich qua vergelijkingsmateriaal aan.
Typewriter
Typewriter laat zich net als de laatstgenoemde creatie van Ryan Murphy omschrijven als grotesk, cartoonesk en speels, en overduidelijk geïnspireerd door de Amerikaanse populaire cultuur. Ghosh heeft de humor niet uit het oog verloren. En eng wordt het net als in American Horror Story eigenlijk nooit. De evidente kritiek op Typewriter is dan ook dat het weinig Indiaas aanvoelt, en dat is misschien een gemiste kans. Ook is het feit dat Ghosh zich focust op de hoge klasse, die zo’n villa kan betalen, een beetje ergerlijk – maar dat is evenwel onderdeel van de Indiase Droom en Bollywood cinema. Niettemin is het leuk dat het ook in India – het land dat toch meer bekend staat om de verbeeldingen van zang en dans – af en toe flink kan spoken.
Typewriter S01, vanaf 19 juli 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief