Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Twee Zomers S01E01: gekunstelde Cluedo

  •  
03-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
683 keer bekeken
  •  
Twee Zomers
Broeierig op Zuid-Frans eiland gefilmd Belgisch drama over het problematische verleden van een vriendengroep doet vooral denken aan betere tegenhangers.
Foto credits: VRT / Brecht Vanhoenacker / Netflix
In 1992 verkrachtten een paar mannen tijdens de zomervakantie een vrouw uit hun vriendengroep. Wanneer datzelfde gezelschap jaren later weer samenkomt, op een idyllisch eiland voor de Zuid-Franse kust, dan blijkt dat de tape van dat gruwelijke incident – iemand filmde het – niet gewist. De vrouw oogt bewusteloos in het filmpje dat Peter Van Gael (Tom Vermeir) toegestuurd krijgt. Hij laat het, zodra de vrienden zijn gearriveerd op het eiland, direct zien aan zijn kompaan Stef (Koen De Bouw). Want: de afzender chanteert hem, en Van Gael zal met een geldbedrag op de proppen moeten komen.
Belangrijk om te weten is dat Van Gael een succesvolle carrièretijger is geworden in de Verenigde Staten en dat Stef nu een bekende politicus is. Beide mannen zijn dus gewend om de wijze waarop ze worden gepercipieerd af en toe kundig bij te sturen. Maar hoe gaan ze om met deze compromitterende beelden? Wel handig is dat de vrienden – inclusief de vrouwen, die van niets weten – zo goed als afgesloten zijn van de buitenwereld. Zodoende hebben ze tijd om de afzender te achterhalen. Twee Zomers voelt dan ook van meet af aan als een soort gekunstelde Cluedo. Wie was er bij de verkrachting betrokken? (Ja, Van Gael, zoveel is duidelijk.) En: wie is de wreker?
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Twee Zomers
Scenaristen Paul Baeten Gronda en Tom Lenaerts ( Over Water ) haken met hun geesteskindje in op allerlei discussies die momenteel spelen over seks met wederzijdse instemming en de MeToo-beweging. Maar in Twee Zomers lijkt dat thema meer te fungeren als een smeuïge invalshoek voor een verhaal over jaloerse vrienden en asymmetrische verhoudingen – Stef komt bijvoorbeeld uit een arm gezin, zo zien we in flashbacks naar 1992. Bovenal doet het Belgische drama vooral denken aan andere, betere, broeierige zonovergoten drama’s, zoals Bloodline. En dat is vaak een veeg teken.
Twee Zomers S01, vanaf 3 juni 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief