Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Traces S01E01: veel vrouwelijk talent

  •  
31-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
682 keer bekeken
  •  
Traces
Een net nieuwsgierig makend mysterie, maar de gedetailleerde aandacht voor forensische wetenschap maakt het saai.
Foto credit: BBC
In de nieuwe BBC-crimeserie Traces proberen de hoofdpersonages een nieuwe en oude zaak op te lossen. Emma Hedges (Molly Windsor) keert na 18 jaar terug naar haar geboortestad Dundee in Schotland als de nieuwe forensische lab assistent. Ze gaat aan de slag in het Sifa: het Scottish Institute of Forensic Science and Anatomy. Daar hebben de brandexpert professor Sarah Gordon (Laura Fraser) en de forensische antropoloog professor Kathy Torrence (Jennifer Spence; Travelers ) de leiding.
In de nacht voor Emma’s komst is er een brand ontstaan in een nachtclub en de twee professoren werken met de politie om de zaak op te lossen. ‘Mensen denken dat brand alles verwoest, maar het laat altijd sporen achter’, aldus Sarah, die verrassend blij is wanneer ze iets ontdekt in de broodrooster die de brand veroorzaakte.
Bij aankomst wordt Emma erop gewezen dat ze wel het nieuwe en opwindende 'Mooc' moet gaan doen vanavond; een ‘Massive Online Open Course’ om forensisch studenten over de hele wereld les te geven, door middel van een fictieve zaak ontworpen door de twee professoren. Vrijwel direct na de introductie van het onlineprogramma komt Emma tot de conclusie dat de zaak op de moord op haar moeder gebaseerd is.
Haar moeder is 18 jaar geleden vermoord teruggevonden, nadat ze verdween van een schepenfestival. (Dit roept dan ook de vraag op waarom Emma in hemelsnaam een anker op haar hand heeft laten tatoeëren.) Haar moordenaar is nooit gepakt. Uiteraard vindt Emma toevallig razendsnel nieuwe aanwijzingen, welke nooit naar buiten zijn gekomen, en dat maakt het voor haar gevaarlijk. Iedereen die ze kent van vroeger kan de moordenaar van haar moeder zijn.
De twee mysteries in Traces zijn net aanhoudend genoeg om te willen blijven kijken, maar zijn niet enorm vernieuwend. Doordat het aandringt op het gebruik van technisch gedetailleerd jargon en een realistische forensische aanpak wordt het saai. Daarbij worden er onnodig veel duidelijkheden in de dialoog meegenomen. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd ‘nu zijn er drie doden’, wanneer er een derde lichaam gevonden wordt in de nachtclub. Wel zit de serie zowel voor als achter de schermen vol vrouwelijk talent. Val McDermid en Scott & Bailey’s Amelia Bullmore schreven de serie.
Voor degenen die speciaal voor Line of Duty 's Martin Compston willen kijken: hij komt pas in de tweede aflevering in beeld.
Traces S01, vanaf 1 augustus 2022 bij Ziggo Movies & Series
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief