Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Quarantaineservice: The IT Crowd, The Vietnam War en Kicking and Screaming

  •  
08-04-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
The IT Crowd
Netflix uitgespeeld na vier weken thuis? De Lagarde wijst je op de parels in de achterkamertjes van het aanbod.
  1. The IT Crowd (2006-2013)
The IT Crowd
Graham Linehan maakte in de jaren negentig furore met de absurdistische sitcom Father Ted, gesitueerd op een idyllisch Iers eilandje, waar drie idiote priesters elkaar naar het leven staan (kijk alle afleveringen op YouTube). The IT Crowd is – in zekere zin – van hetzelfde laken een pak. Twee nerds (gespeeld door Chris ‘O Dowd en Richard Ayoade) werken op een afdeling IT-support en maken de meest banale en stompzinnige avonturen mee. Terwijl ze voortdurend worden lastiggevallen door hun leidinggevende Jen (Katherine Parkinson), die eigenlijk geen kaas heeft gegeten van het werk van haar inferieuren – iets waar managers in algemene zin vaak aan lijken te lijden. Het resultaat is onuitstaanbare, tenenkrommende humor. Misschien iets te excentriek, maar zijn veel Engelstalige komedieseries dit niet? (Denk bijvoorbeeld aan Black Books.)
  1. The Vietnam War (2017)
The Vietnam War
Wie iets wil weten over typisch Amerikaanse aangelegenheden of historische gebeurtenissen, zal de documentaires van Ken Burns eens moeten zien. Hij maakte al reeksen over de Amerikaanse Burgeroorlog en honkbal, en ook The Vietnam War is – of je het nu wil of niet – in zekere zin typisch Amerikaans. In tien afleveringen – met een totale duur van zo’n 17 uur – belicht Burns de tragedie vanaf het prille begin in de jaren vijftig, tot aan ver na het pijnlijke einde in de jaren zeventig. Bijzonder aan dit project is dat Burns en zijn collega’s afreisden naar Vietnam om daar getuigenissen te filmen van Vietnamese burgers, strijders van de Vietcong en militairen uit Noord-Vietnam. Het is een nobele poging om ook de destijds als kwade tegenstander voorgespiegelde Vietnamezen op een menselijke manier te verbeelden. Hoewel na de eerste aflevering al blijkt – The Vietnam War is zeer kritisch over de Amerikaanse oorlog – dat de Amerikanen ook een strijd voerden tegen zichzelf.
  1. Kicking and Screaming (1995)
Kicking and Screaming
Marriage Story was overal in het nieuws begin dit jaar, rond de perikelen rondom de Oscars. Misschien wel omdat iedereen met Netflix, een televisie en een afstandsbediening de meesterlijke film van Noah Baumbach kon zien. Met prachtige performances van Adam Driver en Scarlett Johanssson, die een echtpaar spelen dat gaat scheiden. De film is deels een autobiografische momentopname van Baumbachs eigen leven – naar het schijnt refereert hij aan de scheiding met zijn toenmalige grote liefde, actrice Jennifer Jason Leigh. Dat autobiografische lijkt ook bij Kicking and Screaming het geval: Baumbachs debuut dateert alweer van 25 jaar geleden, maar is behoorlijk tijdloos qua thema. De film draait om een paar mannen die nadat ze zijn afgestudeerd nog niet aan het volwassen – of kleinburgerlijk? – leven willen beginnen. Ze zijn echte beoefenaars van procrastinatie, en hopen tegelijkertijd dat van uitstel geen afstel komt. Mooi drama met fijne rollen voor Josh Hamilton en Eric Stoltz.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief