Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Tien personages met onmogelijke missies

  •  
03-08-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Mission: Impossible
Elke week schrijft onze recensent Omar Larabi een top tien met televisieseries en films die beschikbaar zijn in het Nederlandse VOD-aanbod en in de bioscoop. Vandaag: onmogelijke missies.
De beroemde tune van Mission: Impossible, waarvan deze week het zesde filmdeel in première ging, wordt sinds de start van de serie in de jaren zestig geassocieerd met sensatie en gevaar. Er volgden achteloos ogende acties, in onstuimige actiefilms, die je nog het best kan omschrijven als krankzinnig. Want wie zou het ondersteboven beklimmen van een berg, of beschoten worden door een squadron straaljagers in hemelsnaam kunnen overleven? Denk ook aan tierende auto’s en bovenal een zekere welbespraaktheid – dergelijke branieschoppers hebben altijd een goede oneliner in huis.
Hieronder, in het kader van Mission: Impossible - Fallout, tien personages à la Ethan Hunt (Tom Cruise in de Mission: Impossible-reeks) die geen twee keer hoeven na te denken om op de rode knop in het vliegtuig, of op de motor, in te drukken, om vervolgens als vleugelloze objecten door de lucht te scheren. In de onderstaande films wordt het fysiek onmogelijke mogelijk.
(10) Harry Hart in de Kingsman-reeks. Kingsman: The Secret Service (2015, Ziggo/Itunes/Pathé Thuis/GooglePlay)
Waaghalzen als de eloquente Harry Hart (Colin Firth) beheersen hun wapens, en eveneens het vak van charmeur. Dat is een veel geziene combinatie in dit soort films. Je moet je temperament in sommige situaties bedwingen en op andere momenten juist benutten.
6215.w1493.0.4c76bd0
(9) Mallory Kane in Haywire (2012, GooglePlay)
Hoewel het vak van waaghals / geheim agent traditiegetrouw wordt toegeschreven aan de man – en dat is natuurlijk pertinente onzin – zijn er de laatste jaren genoeg vrouwen die de stoute schoenen aantrekken, waaronder vechtsportster Gina Carano als moordmachine Mallory Kane, in deze door Steven Soderbergh geregisseerde achtbaanrit.
6217.w1503.0.3684ca1
(8) Evelyn Salt in Salt (2010, Itunes/Ziggo/Pathé Thuis/Netflix/Videoland/GooglePlay)
Angeline Jolie speelt speelt CIA-agent Evelyn Salt: zo’n type die je zonder enige scrupules het vuur aan de schenen kan leggen. Met een onverwoestbare blik, en ijzersterke zelfdiscipline. En het gaat natuurlijk ook om skills: die heeft ze nodig om te bewijzen – in de film dan – dat ze geen Russische spion is.
6212.w1502.0.8290c80
(7) Napoleon Solo in The Man From U.N.C.L.E (Pathé Thuis/GooglePlay/Itunes)
Wie zegt dat films over (onmogelijk geachte) missies niet grappig mogen zijn heeft het bij het verkeerde eind: dat bewijst regisseur Guy Ritchie met zijn verfilming van deze televisieserie uit de jaren zestig. Terug naar de donkere dagen van de Koude Oorlog dus, toen je niet wist wie je nu eigenlijk voor je had: vriend of vijand?
6209.w1502.0.f735356
(6) Susan Cooper in Spy (2015, Itunes/Ziggo/Pathé Thuis/GooglePlay)
Melissa McCarthy: you love her, or you hate her. Hoe dan ook houdt een groot deel van het publiek van haar, getuige het succes van Spy aan de box office (235 miljoen dollar). McCarthy speelt Susan Cooper: een CIA-medewerker die weleens wil proeven aan opdrachten buiten het kantoor. Zodoende belandt ze in een waanzinnig kat-en-muisspel.
6214.w1505.0.f714276
(5) Austin Powers in Austin Powers: The Spy who Shagged me (1999, Itunes/GooglePlay)
Na zijn succes met Wayne’s World (1992, GooglePlay/Itunes), waarin Mike Myers het typetje Wayne Campbell speelt, brak er enkele jaren later een nieuw moment aan in zijn carrière: de komiek verkleedde zich voor een drietal films als de sullige, seksbeluste geheim agent Austin Powers. Met hilarische scènes tot gevolg.
6211.w1491.0.c83ca57
(4) Lorraine Broughton in Atomic Blonde (2017, GooglePlay/Itunes/Pathé Thuis)
De vrouwen hebben al bewezen dat ze zich zonder probleem kunnen meten met de mannen, nu is het wachten op nog meer films met vrouwelijke Ethan Hunts, zoals deze, met Charlize Theron als MI6-spion. Ook gesitueerd tijdens de Koude Oorlog, een periode die toch – misschien wel dankzij James Bond – intrigerend blijft.
5683.w1500.0.aa5af3a
(3) Ethan Hunt in Mission: Impossible (1996, Pathé Thuis/GooglePlay/Ziggo/Videoland/Itunes)
Mission: Impossible zou uitgroeien tot een miljardenfranchise, en het begon allemaal met deze film, met daarin een nog (relatief) jonge Tom Cruise, met zijn typische onbevangen en vastberaden blik. Jaren later speelt hij nog steeds dezelfde waaghals die met hetzelfde gemak (een deel van) de stunts uitvoert.
6216.w1524.0.b5384aa
(2) Jason Bourne in The Bourne Identity (2002, GooglePlay/Pathé Thuis/Itunes)
In 2002 voelden de wervelachtige perikelen van Jason Bourne (Matt Damon) aan als fris en innovatief. Doug Limans film over een CIA-agent met geheugenverslies is nog steeds bijzonder spannend en bombastisch, qua onnavolgbare actie. Er volgden nog vier films, die nooit meer het niveau haalden van dit zinderende origineel.
6218.w1000.0.4d2c061
(1) James Bond in Casino Royale (2006, Itunes/GooglePlay)
Ook in het heden valt er amper op te boksen tegen James Bond, vooralsnog een rol die is toebedeeld aan Daniel Craig, wiens fysieke daadkracht bewonderenswaardig is. Denk bijvoorbeeld aan de treinscène uit Skyfall, waarvoor je toch moet beschikken over de nodige bravoure. James Bond is in dat opzicht ongeëvenaard.
5783.w1506.0.5afae31
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief