Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Tidying up with Marie Kondo S01E1-03: transformatie door opruimen

  •  
02-01-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
Tidying Up with Marie Kondo
Opruimexpert Marie Kondo geeft praktische lessen tijdens het magische proces van opruimen.
Een huis is een plek waarin mensen ruzie maken, liefhebben en tv kijken, maar ook rommel verzamelen. In de reality tv-serie Tidying up with Marie Kondo gaat de Japanse opruimexpert Marie Kondo aan de slag om huizen doelgericht op te ruimen en vreugde te verspreiden.
In 2011 bracht Kondo de internationale bestseller The Life-Changing Magic of Tidying Up uit. Een gids die er dankzij haar KonMari-methode - een proces met vijf-stappen waarin je je spullen op emotioneel niveau evalueert - voor zorgde dat opruimen een fenomeen werd. In deze achtdelige serie past ze haar methode toe op verschillende huishoudens in Los Angeles.
8006.w1800.0.1e7b871
In iedere aflevering arriveert Kondo bij een rommelig huis, en grofweg dertig minuten later laat ze tevreden huiseigenaren achter. De tranen vloeien, huwelijksperikelen worden opgelost, en afgedankte spullen worden naar een kringloopwinkel gebracht. De KonMari-methode is een manier om je ideale leven te realiseren. Het huis wordt volgens een strak stappenplan opgeruimd: eerst kleding, dan boeken, vervolgens papieren en komono (keuken, badkamer, garage), en tot slot sentimentele voorwerpen.
8007.w1800.0.dde4de0
Je leven (en huis) op orde krijgen is nog niet zo makkelijk als je vastgeroest zit in bepaalde patronen. In de tweede aflevering ‘Empty Nesters’ ontmoeten we het echtpaar Wendy en Ron Akiyama, die al 42 jaar lang getrouwd zijn en schijnbaar nooit iets hebben weggedaan. Van talloze tot aan het plafond opgestapelde dozen met honkbalkaartjes en bergen met veertig jaar oude kleding, tot aan de massa’s kerstversieringen die de kamer grotendeels hebben overgenomen. Kondo heeft het tijdens het opruimen vaak over ‘spark joy’. Het warme en positieve gevoel dat je krijgt als je bijvoorbeeld je favoriete trui draagt. Indien een voorwerp geen vreugde opwekt moet je het loslaten. Het geeft voldoening om te zien hoe het echtpaar Akiyama, onder begeleiding van Kondo, de intense chaos aanpakt, en aan het einde van de aflevering de rommel effectief is opgeruimd.
Binnen de afleveringen zijn er verscheidene korte segmenten waar Kondo praktisch advies geeft over hoe je bepaalde huishoudelijke handelingen verricht - zoals bijvoorbeeld het vouwen van T-shirts of jeans. Binnen het genre biedt de serie geen wonderlijke openbaringen, maar dat geeft niet. Tidying up with Marie Kondo gaat niet alleen om het opruimen van bezittingen; het schijnt tevens een spotlicht op de sentimentele (en soms onnodige) redenen waarom we als mensen gehecht zijn aan materie.
8004.w1800.0.fd48ed0
Kondo boekt kleine overwinningen met de kandidaten, zonder echt iets te doen aan de persoonlijke problemen die onder de oppervlakte sudderen – zie de derde aflevering ‘The Downsizers’ en de scheve verhoudingen in het gezin van Katrina en Douglas Mersier. Het is onvermijdelijk dat er niet dieper wordt ingegaan op de persoonlijke perikelen die schuilen achter de rommel: Kondo is er alleen om vreugde op te wekken en op te ruimen.
Tidying up with Marie Kondo is feel-good tv. Wellicht raak je zelf geïnspireerd en ga je aan de slag om meer orde en vreugde in je leven te creëren.
Tidying up with Marie Kondo S01, vanaf 1 januari 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief