Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Walking Dead S09E09: onderhoudend allegaartje

  •  
12-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
The Walking Dead S09
De almaar durende queeste verveelt nooit.
De houdbaarheid van bad guy The Governor (David Morrissey) was ruim twee seizoenen. Opvolger Negan (Jeffrey Dean Morgan) houdt het ook al behoorlijk lang vol, gezien het feit dat hij vanaf het einde van het zesde seizoen al te zien is. Dat is evenwel tekenend voor The Walking Dead: een overlevingsserie met aanvankelijk de hoop op redding, waarin de focus al snel werd verlegd naar de strijd tegen een keur aan tegenpartijen, onder leiding van voorman Rick Grimes (Andrew Lincoln), die ook al niet letterlijk meer onder ons is, hoewel hij volgens de overlevering nog leeft – iets met een 'deus ex machina' in de vijfde aflevering van het negende seizoen.
Wat is nieuw in dit tweede deel van het negende seizoen? The Whisperers. We zagen ze al in de slotaflevering van seizoen 9A: een groep gekkies die zombies hebben gevild en hun huid als een tweede huid om hun lijf hebben gesnoerd. Kersverse showrunner Angela Kang wil graag dat we deze ontwikkeling zien als iets nieuws, maar een horrorconnaisseur zal de vergelijking met Leatherface (The Texas Chainsaw Massacre) snel leggen, evenals met alle andere door leer geïnspireerde monsters – zie Michael Myers - die zouden volgen. Sowieso is het negende seizoen – ook het tweede deel – een allegaartje. Het zou volgens Kang een westernsfeer moeten hebben, maar de ‘country twang’ en aanzwellende violen zijn wel erg plichtmatig.
8442.w1500.0.e4461d6
En over die ‘whispering’ zombies gesproken: het is de zoveelste gimmick. Zie kijkcijferkanon Bird Box , het filmvehikel van Sandra Bullock, over een wereld waarin je niet mag zien; want wie ziet is ten dode opgeschreven. In The Walking Dead is nu het adagium: verkleed je als zombie, want dan zien ze niet dat je een mens bent en kan je ook nog eens hele colonnes aan zombies dresseren. Dát is evolutie; en inherent aan de mens. De wereld maakbaar maken, ook al is het een kutwereld. Zodoende probeert Daryl (Norman Reedus), de badass pur sang, in de negende aflevering een ‘whisperer’ zover te krijgen wat informatie te delen over de grootte van haar groep.
Intussen is Negan gevlucht en een vrije vogel. Hijj wordt zoals elke levende ziel achternagezeten door een meute van ondoden.
8441.w1500.0.2182602
The Walking Dead – met af en toe dat schaarse, intrigerende shot; in de mist, met de contouren van zaklampen – is een afgelopen zaak. Tot twee, drie jaar geleden had de show nog ‘double digits’ aan kijkcijfers: van 12 miljoen toen, kijken er nu nog zo’n 5 miljoen. Kang heeft als nieuwbakken showrunner, ze trad begin vorig jaar aan, echt wat goedgemaakt. Maar 'alles hat ein end nur die wurst hat zwei'. Dat wil zeggen: Danai Gurira (Michonne) heeft al gezegd dat het tiende (!) seizoen haar laatste zal zijn. Misschien is dat schromelijk te laat. Maar ze is met Daryl en een aantal andere personages intussen wel onderdeel van een almaar durende queeste die, ere wie ere toekomt, nooit verveelt.
The Walking Dead S09, vanaf 12 februari elke week een aflevering bij FOX
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief