Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Veil S01E01-03: een vleugje Homeland

  •  
29-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
424 keer bekeken
  •  
TheVeil

© FX Networks / Hulu

Elisabeth Moss en Yumna Marwan spelen in intrigerende spionnenthriller twee vrouwen die niet het achterste van hun tong willen laten zien.

In het eerste seizoen van Homeland werd sergeant Nicholas Brody (Damian Lewis), die door Al Qaida werd vastgehouden, na een militaire operatie bevrijd. Meteen rees de vraag: zou Brody een spion kunnen zijn? Scenarist Steven Knight (Locke, 2013) doet in The Veil, een serie die (zie de titel) bijna letterlijk draait om het ontsluieren, iets soortgelijks. MI6-agent Imogen Salter (Elisabeth Moss) wordt naar Syrië gestuurd om daar Adilah El Idrissi (Yumna Marwan) op te pikken. El Idrissi wordt ervan verdacht een prominent IS-leider te zijn met talloze doden op haar geweten. Als vluchtelingen in het kamp waar El Idrissi zit haar van oorlogsmisdaden beschuldigen, schiet Salter haar te hulp.

Wat volgt, in de tweede aflevering, is een soort roadtrip door Turkije waarbij Salter haar superieuren (waaronder de Franse geheime dienst) op de hoogte houdt terwijl ze El Idrissi voorzichtig aan de tand probeert te voelen. Was ze écht een IS-officier? Die vraag hangt als een soort zwaard van Damocles boven de eerste afleveringen. Hoewel Knight vanaf de derde aflevering naarstig een poging doet om meer van Salter en haar mysterieuze verleden prijs te geven. Vanaf dat moment lijkt de serie te kantelen. En Elisabeth Moss is onmiskenbaar zo’n actrice die goed is in het neerzetten van personages die iets wezenlijks te verbergen hebben.

TheVeil(1)

© FX Networks / Hulu

Vooral haar scènes met Marwan springen in het oog, omdat ook El Idrissi niet het achterste van haar tong wil laten zien, maar geleidelijk wel iets toegeeflijker wordt – de sluier mag ietsjes af, lijkt Knight te insinueren. Zijn nieuwste wapenfeit moet het niet hebben van originaliteit, maar een spionnendrama dat om vrouwen draait is wél een welkome afwisseling.

The Veil S01, vanaf woensdag 29 mei 2024 in zijn geheel bij Disney+

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief