Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Trump Show S01E01-02: aardige terugblik op vier jaar ellende

  •  
01-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
The Trump Show
Documentairereeks wil serieus zijn en geestig, en in dat laatste slaagt het nauwelijks.
Foto credit: VPRO / The Washington Post
De eerste aflevering van het drieluik The Trump Show begint met een interview met Rudy Giuliani. De oud-burgemeester van New York, die onlangs opdook in een compromitterende scène in Borat 2 , vraagt aan de cameraman of hij in het shot zijn handen boven de tafel moet houden. Het is een ironische opmerking, aangezien hij zich in Borat 2 juist manifesteert als een geile donder die zijn handen het liefst onder de tafel de vrije loop wil laten. Maar de toon is direct gezet: The Trump Show is min of meer een aaneenschakeling van mafkezen die tijdens de eerste regeertermijn al lang en breed zijn ontmaskerd als charlatans.
Het is natuurlijk wel boeiend om te zien wat ze te melden hebben over Trump, hoewel de eerste twee afleveringen weinig schokkends te vertellen hebben. Ja, het is geestig om te zien hoe de Franse ambassadeur Trump te kakken zet als een hijgerig schooljongetje. En de anekdotes van Trumps oud-assistent Omarosa Newman zijn buitengewoon geestig (zo vertelt ze dat de zakenman zijn eed niet wilde afleggen op een bijbel maar op zijn boek The Art of the Deal). Maar veel hebben de interviews niet om het lijf. Zo hoopt Stormy Daniels dat er van haar conversatie wel meer overblijft dan alleen de vraag: hoe ziet zijn penis eruit?
The Trump Show is vooral een aardige terugblik op vier jaar ellende. Vier jaar een freakshow. Misschien wel het meest voor diegenen die alles alweer zijn vergeten: de korte aanstelling van perswoordvoerder Anthony ‘The Mooch’ Scaramucci, de ontmoeting met Kim Jung-un, Trumps ‘beide kanten’-speech, de rechtszaken die vrouwen tegen de president aanspanden en de inmenging van de Russen
Het grootste probleem van The Trump Show is dat het probeert ironisch te zijn (met een bombastische soundtrack en humoristisch bedoelde knipoogjes). Het is duidelijk een documentairereeks die tegelijk serieus en geestig wil zijn. Maar pure satire – zie Stephen Colbert of John Oliver – slaagt daar al jaren beter in, en is een stuk effectiever. Mede omdat we de feiten die in The Trump Show worden getoond al kennen, evenals de vele grappen die erover zijn gemaakt.
The Trump Show, vanaf zaterdag 31 oktober 2020 dagelijks op NPO 2.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief