Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Stranger S01E01: tikkeltje voorspelbaar

  •  
30-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
286 keer bekeken
  •  
The Stranger
Perfecte leventjes blijken minder volmaakt dan gedacht in aardige Britse thriller.
Dat het leven in een lommerrijke buitenwijk niet altijd zaligmakend is zagen we al in David Lynch’ Blue Velvet (1986). Schrijver Harlan Coben wijdde zijn boek The Stranger (2015) aan dit thema, met personages wier ogenschijnlijk perfecte levens in werkelijkheid gemankeerd zijn. Het is een aloud idee: iedereen draagt geheimen met zich mee.
Zo zien we in The Stranger – showrunner Danny Brocklehurst bewerkte Cobens boek - Adam Price (Richard Armitage), die in alle opzichten succesvol is: goede baan, sportieve kinderen, en een vrouw die te boek staat als een uitstekende docent. Totdat op een dag in de sportkantine van Price’s voetbalclub een mysterieuze vrouw hem vertelt dat zijn echtgenoot Corrine (Dervla Kirwan) haar laatste zwangerschap, die uitmondde in een miskraam, veinsde. En check ook even via een DNA-test of je andere zoons wel genetisch aan je verwant zijn. Het leven van Price staat ineens op zijn kop – hoewel je je ook mag afvragen of je vreemdelingen zonder blikken of blozen op hun blauwe ogen moet geloven.
The Stranger
Let op! Spoilers.
Niettemin zou deze verhaalwending, die al na enkele minuten voorbijkomt, niet misstaan in een roman van Stephen King. Omdat het een soort bovennatuurlijk fenomeen lijkt te suggereren, en dat is in The Stranger – wie het boek heeft gelezen, weet dit – niet aan de orde. Dit nieuwe drama laat zich beter omschrijven als een psychologische thriller. Met een instituut of persoon dat wil rotzooien met de levens van diegenen die compromitterende handelingen – en dat kan van alles en nog wat zijn: affaires, leugens, noem maar op – hebben verricht.
The Stranger
Dus kan je ook verwachten dat de vreemdeling – wie het ook moge zijn - gaandeweg andere levens zal pogen te ruïneren. Waardoor de getroffenen – met Price voorop – gedwongen zijn zich ook te confronteren met hun eigen lelijke, duistere kant.
The Stranger
Maar beklijft het? The Stranger past in de categorie slowburner met een gimmick: het verhaal ontvouwt zich in een langzaam tempo en via flashbacks krijg je al vrij snel een helder idee over wie de vreemdeling eventueel kan zijn. Oftewel: de nieuwe Netflix-titel is een tikkeltje voorspelbaar. Daar kan de uitstekende cast – met onder meer Jennifer Saunders van Absolutely Fabulous – niets aan veranderen.
 
The Stranger S01, vanaf 30 januari 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief