Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Staircase S01E01: een overtreffende trap?

  •  
05-05-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
The Staircase
Topzware true crime – gebaseerd op een ijzersterke documentaire.
Bij sommige true-crime-verfilmingen is het geen probleem als je van tevoren al wat van de achtergrond kent. Zo weet bijvoorbeeld American Crime Story, ondanks de wereldberoemde verhalen ( O.J. Simpson , Monica Lewinsky ), toch nog steeds te verrassen. Bij The Staircase  is juist het omgekeerde het geval. Hoe minder je weet, hoe beter.
In de nacht van 8 op 9 december 2001 ontvangt de alarmcentrale een wanhopig telefoontje van schrijver Michael Peterson (Colin Firth, Kingsman , A Single Man ). Hij heeft net zijn vrouw, Kathleen (Toni Collette, Hereditary , Pieces of Her ), buiten bewustzijn onderaan de trap gevonden. Wanneer de ambulance arriveert, is Kathleen niet meer in leven. De politie is wantrouwig. Het bloedbad dat ze aantreffen correspondeert niet met ‘ongelukkig gevallen van de trap’. Dus krijgt Peterson in plaats van een rouwconsulent een detective op bezoek.
The Staircase
Klinkt dit verhaal je bekend in de oren? Dat kan kloppen. Filmmaker Jean-Xavier de Lestrade maakte een gelijknamige 13-delige documentaire (te zien bij Netflix) over Kathleens dood en de bijbehorende rechtszaak die pas in 2017 echt ten einde kwam. De documentaire was ongelofelijk gedetailleerd. De filmmakers kregen vanaf het begin bijna ongelimiteerde toegang tot Peterson, zijn familie en zijn advocaten.
The Staircase
Dus rijst de vraag: wat voegt een fictieserie dan nog toe? Toegegeven, regisseur Antonio Campos heeft al eerder met succes met het true-crime-bijltje gehakt. In 2017 maakte hij de film Christine , het waargebeurde verhaal van een Canadese tv-presentator (Rebecca Hall) die zichzelf, live op tv, doodschoot.
The Staircase
En hij heeft zijn beschikking over een overdaad aan acteertalent. Wat dacht je van Dane DeHaan ( Valerian ), Patrick Schwarzenegger, Rosemarie DeWitt ( Rachel Getting Married ) en Sophie Turner ( Game of Thrones ) als enkele van de kinderen uit Michael en Kathleens samengestelde familie? Of Trini Alvarado ( The Frighteners ) en Juliette Binoche ( Clouds of Sils Maria ) als Michaels oude en nieuwe vlam? En dan zijn er nog Michael Stuhlbarg ( A Serious Man ) als Michaels advocaat David Rudolf en Parker Posey ( Lost in Space ) als openbaar aanklager Freda Black.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Staircase
Zij blijven allemaal, zeker die eerste aflevering, zwaar onderbenut. Het centrale probleem lijkt daarbij te zijn dat de serie niet helemaal weet wat het nu wil: is het een moordmysterie (vermoordde Michael zijn vrouw?), een rechtbankthriller (zal het recht zegevieren?) of juist een familiedrama (zal het samengestelde gezin standhouden, nu alle vuile was wordt buiten gehangen?)? Later komt er zelfs nog een vierde laag bij met de komst van een documentairemaker genaamd, jawel, Jean-Xavier, die graag over Michaels rechtszaak een film wil maken…
The Staircase
En zo gaat The Staircase  wel de breedte, maar nog niet heel erg de diepte in.
The Staircase, vanaf 6 mei 2022 wekelijks te zien op HBO Max, dat aftrapt met drie van de acht afleveringen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief