Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Staircase S01E01-E03: viel Kathleen Peterson van de trap?

  •  
10-06-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
725 keer bekeken
  •  
The Staircase
Een trap, een sterfgeval en een falend rechtssysteem gevat in een ijzersterke 13-delige docuserie.
Voorafgaand aan misdaaddocumentaires zoals The Jinx en Making a Murderer was er in 2004 al The Staircase, een ijzersterke 8-delige documentaireserie over de rechtszaak rond schrijver Michael Peterson en de dood van zijn vrouw Kathleen. Volgens Peterson was Kathleen van de trap gevallen, maar de politie en de openbaar aanklager dachten daar destijds anders over.
Regisseur Jean-Xavier de Lestrade, vers van zijn Oscarwinnende documentaire Murder on Sunday Morning (waarin een 15-jarige jongen onterecht werd beschuldigd van de moord op een 65-jarige vrouw), kreeg zo goed als onbeperkte toegang tot de verdachte, zijn team van advocaten en de rechtszaal. De zaak Peterson is niet zo sensationeel als die van O.J. Simpson , maar toch verveelt de serie nergens. The Staircase biedt een uniek en minutieus inkijkje in hoe een rechtszaak werkt, van de allereerste tactiekbesprekingen (‘was het een ongeluk? Of misschien een insluiper?’), het voorbereiden van de getuigen tot het slotpleidooi. Het wordt allemaal helder en met verve uitgelegd door Petersons sympathieke advocaat David Rudolf.
5678.w2000.0.61317ac
Ondanks alle voorbereidingen en publieksenquêtes verloopt de rechtszaak toch niet zo soepel als Peterson en Rudolf hadden gehoopt. De aanklager haalt alles uit de kast, van dubieuze getuigen en een eerder dodelijk ongeval tot de seksuele geaardheid van Michael Peterson. Want hoe kan Peterson beweren dat hij en Kathleen zielsverwanten waren als hij ook op mannen viel? De stap van ‘biseksueel’ naar ‘moordenaar’ is dan natuurlijk snel gemaakt.
5677.w2074.0.5f66f73
Peterson zelf is een fascinerende persoonlijkheid. Michael Peterson is afkomstig uit een welgestelde familie - zonder blikken of blozen wordt er 40.000 dollar voor een onderzoek op tafel gelegd - welbespraakt, nuchter op het laconieke af en in het bezit van een flinke dosis galgenhumor. Naar zijn kinderen is hij empathisch en liefdevol, maar toch blijft veel van zijn privéleven een mysterie. Of Kathleen inderdaad afwist van en vrede had met zijn biseksualiteit en de mannenporno op zijn computer? Dat weten alleen hij en zijn overleden vrouw. Kathleens dood blijft uiteindelijk onopgelost. Voor geen van de twee verklaringen (moord versus ongeluk) is omsluitend bewijs. Hoe kan hij haar meerdere malen met een stomp voorwerp op het hoofd hebben geslagen zonder dat ze daarbij ook hersenletsel opliep? Aan de andere kant: hoe verklaar je de zeven hoofdwonden en de overvloedige hoeveelheid bloed met een ongelukkige val van de trap?
5674.w2304.0.c0c0fd3
Uiteindelijk gaat het de makers van The Staircase er ook niet om of Peterson wel of niet schuldig is (Peterson zelf en zijn kinderen bezweren dat hij onschuldig is, voor Kathleens familie is hij een onbetwiste moordenaar). De Lestrade is meer geïnteresseerd in de Amerikaanse rechtsgang. En die laat zeker te wensen over. Het einde van de rechtszaak zullen we niet verklappen, maar de uitkomst was voor De Lestrade dermate ontluisterend, dat hij na die eerste serie eigenlijk geen documentaires meer wilde maken.
5676.w2304.0.4531c24
Totdat er in 2013 opeens nieuwe informatie aan het licht kwam die verregaande gevolgen had voor het proces. Daarover maakte De Lestrade datzelfde jaar de 2-delige documentaire The Staircase II. Met het splinternieuwe 3-delige slotstuk lijkt de zaak Peterson nu echt afgerond (bij Netflix zijn alle 13 afleveringen te zien). Het is een wrang einde waar eigenlijk niemand echt blij mee is. Behalve misschien Candace, de mondige zus van Kathleen, die in een uitgebreid slotwoord zelfs de tijd neemt om The Staircase laatdunkend een ‘pseudodocumentaire’ te noemen.
Laat je door haar woorden niet weerhouden. The Staircase is één van de beste, meest grondige en tot nadenken stemmende misdaaddocumentaires van de afgelopen vijftien jaar.
The Staircase, alle 13 afleveringen vanaf 8 juni te zien bij Netflix.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief