Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Sinner S02E01-04: niet het wie maar het waarom

  •  
08-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
The Sinner S02
Ook zonder Cora/Jessica Biel zijn we in capabele handen.
Het eerste seizoen van The Sinner – gebaseerd op het gelijknamige boek van Duitse thrillerschrijfster Petra Hammesfahr - was een onverwachte hit. Het mysterie rond de 30-jarige Cora Tannetti (Jessica Biel, ook uitvoerend producent van de serie), die op een klaarlichte zomerdag zonder aanwijsbare reden op het strand een onbekende jongen met een appelschilmesje bewerkte, hield de mensen aan de buis, laptops en tablets gekluisterd.
De mensen die hopen dat het tweede seizoen terugkeert naar Cora zullen teleurgesteld worden. The Sinner werkt meer als een anthologieserie en gaat ieder seizoen in op een nieuw mysterie, a la True Detective. Er is wel één constante: de aanwezigheid van detective Harry Ambrose (Bill Pullman, Lost Highway, de Amerikaanse president in Independence Day), de enige die in Cora meer zag dan een verloren zaak. ‘Ik voelde dat ze een verhaal te vertellen had’, antwoordt hij wanneer hem wordt gevraagd waarom.
7393.w2000.0.ef6ea4f
In seizoen twee keert Ambrose schoorvoetend terug naar zijn geboorteplaats Keller, voor een even gruwelijke, als enigmatische zaak. Een jong stel wordt dood in een motel aangetroffen. De dader is de 13-jarige Julian (Elisha Henig, Alex, Inc., American Vandal ), de jongen die met hen mee op weg was naar Niagara Falls.
7396.w2000.0.6c9b380
Net zoals in het eerste seizoen draait het in The Sinner niet om het wie maar om het waarom. Al snel rijzen de eerste vragen op. Waarom stopte Julian giftige doornappel in hun thee? En waarom had het stel wel hun eigen spullen, maar niet die van Julian mee in de auto? Het spoor leidt al snel naar Moswood, een geheimzinnige, compleet van de buitenwereld geïsoleerde commune waar Vera (Carrie Coon, Gone Girl , Fargo S03 ) de scepter zwaait. Tegelijkertijd rakelt het grimmige lot van Julian ook jeugdtrauma’s bij Ambrose zelf op.
7398.w1980.0.3f6541c
Seizoen twee begint met een achterstand. Cora/Jessica Biel was stukken toegankelijker dan de zo goed als catatonische Julian, die alleen zijn mond opent om dingen als ‘buitenstaanders zijn allemaal hetzelfde’ en ‘mijn moeder kan gedachtes lezen’ te mompelen. Cora was duidelijk ontzet en verward, ze wist echt niet waarom ze heeft gedaan wat ze heeft gedaan. Julian weet het wel, maar laat – door Vera ingefluisterd – weinig los.
Maar Julian is ook niet diegene die dit seizoen moet gaan dragen. Die taak ligt in de capabele handen van Carrie Coon/Vera. Ze begint als het compleet tegenovergestelde van Cora. Waar je als kijker bij Cora direct op zoek gaat naar verzachtende omstandigheden, zelfs al zag je de moord met eigen ogen, wekt de gereserveerde en weinig coöperatieve houding van Vera direct antipathie op. En wij zijn niet de enigen. De hele stad is bereid het slechtste over haar en haar commune te denken. Wanneer ze via de rechtbank probeert Julian weg bij het pleeggezin en terug naar Moswood te krijgen, wordt ze met lege handen naar huis gestuurd. ‘Ik heb meer vertrouwen in de pleegzorg dan in u', aldus de rechter.
7395.w2000.0.7f2d1f0
Zelfs het meest sympathieke karakter, Heather Novack (Natalie Paul, de journaliste in The Deuce ), de dochter van een oude vriend (Tracy Letts, Divorce ) van Ambrose en de inspecteur die Ambrose naar Keller haalde, heeft zo haar persoonlijke redenen om alles wat met Moswood te maken heeft met argusogen te bekijken.   
Maar als het eerste seizoen van The Sinner ons iets heeft geleerd is dat, behalve de identiteit van de dader, niets zo simpel en zwart/wit is als het in eerste instantie lijkt.
The Sinner S02, vanaf 9 november 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief