Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Righteous Gemstones S01E01: inhalige evangelisten

  •  
18-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
The Righteous Gemstones
De geestige serie steekt de draak met christelijk kapitalisme en de hebzucht van Amerikaanse evangelisten.
Foto credits: HBO
Chengdu. China. In een megazwembad houdt de pater familias van de familie Gemstone, Eli Gemstone (John Goodman), samen met zijn twee zonen een massale doop. De populaire evangelisten willen namelijk binnen 24 uur 5000 Chinezen dopen (ofwel redden), maar het gaat niet van een leien dakje. De eerste scènes van de komedie The Righteous Gemstones nemen meteen de buitensporige, luxueuze wereld van Amerikaanse evangelisten op de hak.
Scenarioschrijver, acteur en komiek Danny McBride (Pineapple Express) duikt deze keer in de wereld van de Amerikaanse megakerken. McBride heeft al een aantal succesvolle series gecreëerd met een satirische blik op de wereld, zie de serie Eastbound & Down die zich richt op het Amerikaanse minor league-honkbal, en de serie Vice Principals die zich richt op het openbare onderwijs in Amerika.
The Righteous Gemstones
Eli heeft na jaren zwoegen een megakerk gebouwd – natuurlijk genaamd de Gemstone Church – maar hij voelt zich verloren sinds zijn vrouw en partner Aimee-Leigh (Jennifer Nettles) is overleden. Hoewel hij een enorme rijkdom heeft vergaard wil hij meer: meer geld en meer parochianen. Gemstone wil nieuwe leden werven in de kleine stad van John Wesley Seasons (Dermot Mulroney), die hem probeert tegen te houden. Ondertussen kibbelen zijn kinderen wat af en worstelen ze voor macht in het familiebedrijf. De jongste zoon Kelvin (Adam Devine) zit nog in de kast en heeft een hechte band met de hervormde duivelaanbidder Keefe Chambers (Tony Cavalero). Dochter Judy (Edi Patterson) voelt zich buitengesloten van de familie en plant haar huwelijk met haar gretige vriend B.J. (Tim Baltz). En dan is er nog de oudste zoon Jesse (Danny McBride). Voor de buitenwacht is hij een familieman met een stabiel gezinsleven, maar hij wordt gechanteerd met een video waarin hij drugs snuift in aanwezigheid van een grote groep hoeren. Hij wil bij de manager van de kerk, Martin (Gregory Alan Williams), 1 miljoen dollar lospeuteren om zo het losgeld te betalen, maar zonder succes.
Een zendingfonds, populaire christelijke merchandise, en het alomaanwezige kapitalisme. Kerkgenootschappen meten de groei van de leden en vooral de inkomsten - net als elk ander bedrijf - maar de hebzucht van de familie Gemstone is opmerkelijk. Het is belachelijk (en humoristisch) hoe de familie zich gedraagt  – van de manier waarop ze zich kleden tot het zichtbaar genieten van hun vergaarde rijkdom in de naam van Jezus. Het acteerwerk van de cast is ijzersterk, maar vooral Goodman overtuigt als de aalgladde maar macho patriarch van de familie.
The Righteous Gemstones
The Righteous Gemstones is een vermakelijke komedie die toont dat het verspreiden van Gods woord niets afdoet aan persoonlijke hebzucht.
The Righteous Gemstones S01, vanaf 18 december 2019 op Ziggo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief