Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Playlist S01E01: sociaal-realistisch portret van Spotify-pionier

  •  
12-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
139 keer bekeken
  •  
The Playlist
In fascinerend zesdelig Zweeds drama is te zien hoe de streamingdienst Spotify de wijze waarop we naar muziek luisteren ingrijpend veranderde.
Als de Zweedse programmeur Daniel Ek (Edvin Endre) in 2004 niet wordt aangenomen bij Google, dan besluit hij een jaar uit te trekken om zijn eigen bedrijf op te starten: Spotify. The Playlist draait dan ook om een vastbesloten 22-jarige die de muziekwereld wezenlijk wil veranderen. In de openingsscène van het zesdelige drama stelt Ek al de existentiële vraag: wat is muziek eigenlijk? Vandaag de dag is muziek allang niet meer per definitie het luisteren van een album dat op een fysieke drager staat, zoveel is duidelijk. Maar als Ek zo'n kleine 20 jaar geleden aan zijn queeste begint, dan is die wereld nog niet zo ver.
Dus verschijnt downloadsite Piratebay voortdurend in beeld op computermonitoren. Ek en zijn generatiegenoten willen namelijk niet voortdurend voor muziek betalen. Sowieso gaat het niet al te best met de muziekindustrie, die in oude patronen is blijven denken. Daarnaast ontdekt Ek dat Silicon Valley zijn vingers niet aan een nieuwe exploitatievorm van popmuziek wil branden: dat zou direct weer geassocieerd worden met het illegale Piratebay. Dus bedenkt hij Spotify en vindt hij in entrepreneur Martin Lorentzon (Christian Hillborg) een degelijke zakenpartner met een forse portemonnee.
The Playlist
Alleen de grote muzieklabels willen aanvankelijk niet mee. En een muziekrechtenorganisatie begrijpt Eks concept niet: wil hij een internetradiostation beginnen? Geestig om te zien hoe streaming – intussen gemeengoed – nog geen 20 jaar geleden werd gezien als een soort uitvinding van aliens.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Playlist
Dit alles wordt door de makers – showrunner Christian Spurrier bewerkte het gelijknamige boek van Sven Carlsson – gevat in een sociaal-realistische stijl, met de camera op de schouder - en dat werk verfrissend. Daarnaast staat elke aflevering in het teken van een sleutelpersonage en in het slotstuk wordt de aandacht verlegd naar de artiest. Want: zijn muzikanten erop vooruitgegaan sinds het streamingtijdperk? Buiten kijf staat dat veel artiesten meer zijn moeten gaan toeren om nog geld te verdienen aan hun muziek – en van veel kleinere indiebands is bekend dat Spotify hen niets oplevert. Het is dus boeiend om te bezien welke weg de volgende afleveringen van deze fascinerende Zweedse miniserie inslaan.
The Playlist, vanaf 13 oktober 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief