Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Mire S02E01: Heerlijk grauw misdaaddrama

  •  
07-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
608 keer bekeken
  •  
The Mire
In degelijke Poolse whodunit weerklinkt het (akelige) verleden opnieuw in het heden.
Het tweede seizoen van het Poolse The Mire (‘Het slijk') speelt zich af in 1997, ongeveer anderhalf decennium later dan seizoen 1. Het IJzeren Gordijn is gevallen en Polen bevindt zich in een proces van privatisering. Tegen de achtergrond van deze veranderingen vinden politieagenten uit een onbeduidend Pools dorpje in een moeras (het slijk uit de titel) het stoffelijk overschot van een 12-jarige scholier. Precies op de plek, zoals de openingsscène van het tweede seizoen ook laat zien, waar in de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp stond – een kamp waarin alle inwoners van het nabijgelegen dorpje toentertijd zijn omgekomen, zo bleek vorig seizoen.  
Het verleden weerklinkt dus opnieuw in het heden. De erfenis van de nazi’s in Polen. En ook Piotr Zarcycki (Dawid Ogrodnik) keert terug in zijn hometown. In de jaren 80 maakt hij furore als onderzoeksjournalist bij The Courier en nu moet hij als de nieuwe hoofdredacteur zorgen dat de krant niet failliet gaat. Misschien door sensationele(re) verhalen te brengen, suggereert een adverteerder? Als ook blijkt dat een van Zarcycki’s collega-journalisten een dubieuze reputatie heeft, zou je bijna denken dat deze verdachte scribent het nieuws zelf schept – door te moorden welteverstaan. Hoewel de eerste aflevering alle mogelijkheden openlaat.
Het is aan inspecteur Anna Jass om de ware toedracht te achterhalen. Daar heeft ze evenwel slechts een maand de tijd voor. Deze nieuwkomer maakt onderdeel uit van een speciaal uitwisselingsprogramma van de politie waarbij dienders op andere plekken kennis uitwisselen. Het komt een lokale scepticus wel goed uit dat Jess over een maand alweer vertrekt, hij heeft liever heeft dat de hele zaak in de doofpot belandt.
The Mire ontpopte zich in het eerste seizoen als een prima misdaaddrama dat niet zou misstaan op de Britse televisie – waar whodunits elkaar verdringen. Het tweede seizoen is van hetzelfde laken een pak. Het verhaal is niet erg origineel, maar de makers weten dit qua aankleding van de mise-en-scène – The Mire is een heerlijke grauwe dramareeks – en casting aardig te verbloemen.
 
The Mire S02, vanaf 7 juli 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief