Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Mess You Leave Behind S01E01-04: langzame ontrafeling van een stadsmysterie

  •  
13-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
412 keer bekeken
  •  
The Mess You Leave Behind
Het Spaanse drama biedt een degelijk mysterie, maar wordt in de eerste afleveringen enigszins gehinderd door de verhaalstructuur en fletse personages.
‘Hoe lang zal het duren voor jij ook sterft?’ Het is niet bepaald een aangename notitie die literatuurdocent Raquel (Inma Cuesta) op haar eerste werkdag in haar tas aantreft. Het macabere welkom is de ongewenste inleiding voor een storm die haar leven overhoop haalt.
Raquel verhuist samen met haar man Germán (Paul Galliano) naar zijn geboorteplaats. Tijdens haar eerste werkdag komt ze erachter dat de docent die ze vervangt, Viruca (Bárbara Lennie), zelfmoord heeft gepleegd na een aantal onfortuinlijke incidenten met haar studenten, en dan vooral met de macho Iago (Arón Piper), zijn boezemvriend Roi (Roque Ruíz), en de uitgesproken jonge feministe Nerea (Isabel Garrido). De parallellen tussen Raquel en Viruca worden steeds sneller zichtbaar, en Raquel begint aan haar eigen waarnemingen te twijfelen.
The Mess You Leave Behind
The Mess You Leave Behind (originele titel: El desorden que dejas) is een vrije bewerking van regisseur en scenarist Carlos Montero’s gelijknamige roman uit 2016. Montero is het brein achter de hitserie Élite en een (oppervlakkige) vergelijking is snel gemaakt: het speelt zich af op een middelbare school, pesten, hallucinaties met een overledene, en volwassenen met dubbele agenda’s. Maar hier speelt het verhaal zich af in een kleine stad waar iedereen elkaar kent, en de omgeving draagt bij aan de ontwikkeling van het mysterie. Het duurt ook niet lang voordat de serie zich ontwikkelt tot een whodunit, waarbij Raquel de dood van Viruca nader onderzoekt, terwijl ze tegelijkertijd de pesterijen van de kinderen probeert te voorkomen.
The Mess You Leave Behind
De kleine stad omvat een bolwerk van gecompliceerde relaties. Viruca onderhield een te hechte relatie met haar leerlingen; Raquel wordt achtervolgd door de dood van haar moeder, en haar huwelijk – nu ja, de familie-eenheid van Germán – staat op het punt te ontploffen. En het homo-erotische karakter wordt zichtbaar in de relatie tussen Iago en Roi, terwijl Iago smacht naar een ander.
The Mess You Leave Behind
Ondanks het aanlokkelijke kader, duurt het enkele afleveringen voordat de vaart in het verhaal komt. De wrijving in de voortgang in het plot komt voort uit het gestage tempo, de (met name in het begin) onduidelijke tijdsovergangen, en de ontoegankelijkheid van de leerlingen waarbij de beweegredenen langzaam onthuld worden. De microkosmos van de kleine Spaanse stad in The Mess You Leave Behind is gevuld met geheimen en medeplichtigheid. Wat is er nu echt met Viruca gebeurd?
The Mess You Leave Behind S01, vanaf 11 december 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief