Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Last Kingdom S04E01: bloederig, plechtstatig en geestig

  •  
21-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
The Last Kingdom S04
Het zal geen verrassing zijn als het gros van de grote spelers uit het middeleeuwse drama het einde van het seizoen niet haalt.
Het vierde seizoen van The Last Kingdom begint met een bloedige veldslag op het strand nabij Bebbanburg – het is overigens geestig hoe de rouwdouwers de naam van deze vesting uitspreken. Terwijl de zon op het hoogst van de dag staat bevechten krijgers van de illegitieme heerser Lord Ælfric (Joseph Millson) een groep Schotse plunderaars, in een strijd die zich laat omschrijven als D-day met klinkende zwaarden. Ook Uthred (Alexander Dreymon) heeft zijn zinnen gezet op Bebbanburg. Æthelred (Toby Regbo) wil op zijn beurt van Ælfric het hart van een roemruchte heilige kopen dat zich, jawel, bevindt in Bebbanburg.
Met het orgaan in bezit hoopt hij zijn kansen te verhogen om East Anglia te veroveren. De Deense krijgsheer Cnut (Magnuus Bruun) – niet te verwarren met het schattige, vroegtijdig overleden Berlijnse ijsbeertje Knut – heeft andere plannen en wil Mercia annexeren. Kortom, de sleutelfiguren uit The Last Kingdom hebben, zoals gewoonlijk, onverenigbare wensen die zullen resulteren in nog meer bloedvergieten. Het zal geen verrassing zijn als het gros van de bovengenoemde mannen het einde van het seizoen niet haalt. Dat is niettemin ook de onderliggende boodschap in het drama: de wreedheid van de mens kent vele slachtoffers.
The Last Kingdom S04
Maar alle plechtstatigheid terzijde: The Last Kingdom is ook bijzonder geestig. Zoals wanneer de bevelhebber van Lord Æthelred, Eardwulf (Jamie Blackley), vanuit het niets een ‘kontenlikker’ (Lord ass licker) wordt genoemd. Of wanneer een personage over een machtswellustige hoofdman zegt: ‘Hij volgt z’n lul.’ Het hilarische hoogtepunt van de eerste aflevering is misschien wel de scène waarin een vrouw een kind uitlegt hoe hij zelfmoord moet plegen als hij ooit gevangen wordt genomen door de vijand: ja, hihi, precies zo, steek je dolk in je hart, goed zo! Hoewel de makers het misschien niet zo humoristisch hebben bedoeld.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Last Kingdom S04
Dat is vanaf het eerste seizoen echter al het probleem - of de zegen - van The Last Kingdom. Het middeleeuwse drama neemt zichzelf soms iets te serieus, maar schuwt niet af en toe aan zelfspot te doen. En die zelfspot maakt alle ellende, zoals de functie van humor betaamt, iets draaglijker.
The Last Kingdom S04, vanaf 22 juni 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief