Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Girl Before S01: gelaagd en vol rode vlaggen

  •  
20-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
437 keer bekeken
  •  
The Girl Before
Gugu Mbatha-Raw, Jessica Plummer en David Oyelowo schitteren in de enerverende psychologische thriller.
Foto credits: BBC
In de Britse miniserie The Girl Before lopen het verleden en het heden door elkaar. De thriller volgt twee afwisselende tijdlijnen en bouwt de spanning spectaculair op. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van J.P. Delaney (een van de pseudoniemen van auteur Tony Strong) die tevens aantrad als scenarist en werd geregisseerd door Lisa Brühlmann ( Killing Eve ).
Chronologisch gezien is de eerste tijdlijn die van Emma (Jessica Plummer) en Simon (Ben Hardy). Na een traumatische overval in hun eigen huis wil Emma zo snel mogelijk ergens anders wonen waar ze zich veilig voelt. De tweede tijdlijn volgt Jane (Gugu Mbatha-Raw, Loki ) die na de stilgeboorte van haar dochtertje in een andere omgeving wil wonen. Jane is de eerste huurder sinds drie jaar die het huis zal betrekken. Dat de twee vrouwen erg veel op elkaar lijken qua uiterlijk en beiden een traumatische ervaring aan het verwerken zijn, lijkt toeval.
The Girl Before
Het huis waar ze gaan wonen is One Folgate Street, ontworpen door de enigmatische en psychopathische Edward Monkford (David Oyelowo). Het luxe minimalistische huis is volledig geautomatiseerd: van de deur die opengaat door een speciale armband tot de douche die aangaat wanneer iemand eronder staat. Het addertje onder het gras? De architect stelt ongelooflijk veel eisen en regels aan wie er mag komen wonen. Er mogen bijvoorbeeld geen huisdieren en kinderen komen, er mag nog geen sok op de grond liggen, vloerkleden en eigen planten zijn verboden, de nieuwe huurders mogen vrijwel niks van zichzelf meenemen en ze krijgen onaangekondigde inspecties om te controleren of ze zich aan de regels houden.
The Girl Before
Beide vrouwen vallen niet alleen voor het huis, maar ook voor de architect die behoorlijk manipulatief en controlerend is en herhalingsdwang heeft. Iets dat de vrouwen aantrekt, maar waar ze tegelijkertijd ook argwaan bij voelen. Helemaal wanneer ze schokkende ontdekkingen doen over de eerdere vrouwen in Edwards leven.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Girl Before
The Girl Before is niet alleen aangrijpend door de schokkende ontdekkingen die Jane en Emma doen, maar ook doordat het op meeslepende wijze thema’s als seksueel geweld, het verlies van een kind, fragiele mannelijkheid en therapie in het verhaal weeft.
The Girl Before, vanaf 19 december 2021 op BBC One
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief