Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Falcon and the Winter Soldier S01E01: met weinig durf gemaakt spektakel

  •  
19-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
The Falcon and the Winter Soldier
Marvel-serie kleurt netjes binnen de lijntjes om de fans niet van zich te vervreemden.
The Falcon and the Winter Soldier speelt zich af na de perikelen in Avengers: Endgame (2019). Waarmee de Marvel-film naadloos overgaat in de Marvel-serie. Zodat fans in de bioscoop – nu even niet, natuurlijk – en op televisie op de hoogte kunnen worden gehouden van de belevenissen van hun gefictionaliseerde helden. Het is allemaal onderdeel van een plan voor werelddominantie van de stripboekproducent. Net zoals er in The Falcon and the Winter Soldier ook (kwade) krachten zijn die het Marvel Cinematic Universe willen domineren, geïnspireerd door de gebeurtenissen rondom ‘The Blip’ (toen Thanos ervoor zorgde dat de helft van de populatie van het universum werd uitgeroeid).
Maar Thanos’ daad werd door The Hulk teruggedraaid. Anders valt er natuurlijk ook niets meer te beleven. Dus zijn we, in zekere zin, terug bij af. De kaarten zijn opnieuw geschud. De eerste aflevering opent met Sam 'The Falcon' Wilson (Anthony Mackie), die op een missie is in het luchtruim boven Tunesië. Daar verslaat hij bad guy Georges Batroc tijdens een zinderend luchtgevecht. Vervolgens komt The Falcon op het spoor van een kwaadaardige groep genaamd de ‘Flag Smashers’ – van die onverlaten die dus verlangen naar slechtere tijden. Tegelijkertijd zien we hoe Bucky ‘The Winter Soldier’ Barnes (Sebastian Stan) in therapie is gegaan.
The Falcon and the Winter Soldier
100 jaar vechten is hem niet in de koude kleren gaan zitten. Hij heeft nachtmerries van al die mensen die hij als gehersenspoelde maniak heeft vermoord. Maar het leven lacht hem toe, en dus besluit hij te daten. In levende lijve, want online is niet zijn ding, bekent hij. Want superhelden, of mensen met speciale gaven, bezigen ook banale dingen. Zoals wanneer Wilson in de openingsscène een strijkbout ter hand neemt – ondanks alle superlatieven strijkt de beste man toch écht zijn eigen overhemden. Het is allemaal onderdeel van de grote paradox: superhelden zijn exceptioneel máár menselijk. Ze moeten niet te excentriek worden.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Falcon and the Winter Soldier
In dat opzicht zijn Marvel-series en -films voortdurend bezig met binnen de lijntjes kleuren. Marvel wil de fans niet van zich vervreemden, maar ook geen uitgekauwde verhalen vertellen. Met als resultaat dat ook The Falcon and the Winter Soldier middelmatige televisie is. Vergelijkbaar met een degelijk middenklasserestaurant waar je op zich lekker kunt eten. Maar de chef mag niet teveel hannesen met kruiden of avantgardistische kooktechnieken, en voor de kinderen is er gewoon patat met appelmoes. En er zal bovenal prompt heus geen strip act verschijnen, want seks, of bloot, is al helemaal uit den boze, terwijl geweld juist gemeengoed is in het MCU.
The Falcon and the Winter Soldier S01, vanaf 19 maart 2021 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief