Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Expanse S06: een gehaast vaarwel

  •  
11-12-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
The Expanse
Aarde en Mars slaan de handen ineen voor de laatste akte van dit ruimte-epos.
Met het zesde seizoen lijkt er nu dan toch echt een einde te komen aan The Expanse , een van de betere recente scifi-series, gebaseerd op een van de betere scifi-boekenreeksen. The Expanse is een weidse ruimtesaga over Aardlingen, Marsbewoners en ‘Belters’, en alle mensen die permanent leven, wonen en werken in de ruimte. En dan zijn er de nog de mysterieuze ‘Bouwers’, een superieur buitenaards ras, dat tienduizenden jaren eerder is uitgeroeid door een ander buitenaards ras, dat nog net één rang hoger in de voedselketen stond.
Aarde, Mars en de ‘Belt’ leven op gespannen voet samen. Aarde heeft het het makkelijkst: lucht en water is er in overvloed. Mensen hoeven alleen te werken als ze dat willen. Mars heeft de militaire macht. Maar voor de Belters is verse lucht en drinkbaar water even kostbaar als goud.
The Expanse S06
Die ongelijke verdeling zorgt voor een voortdurende machtsstrijd, een strijd waar ruimtekapitein James Holden (Steven Strait) en zijn crew aan boord van de Rocinante – Naomi Nagata (Dominique Tipper), Amos Burton (Wes Chatham) en Alex Kamal (Cas Anvar) - vaak in verzeild raken.
The Expanse S06
Belter Marco Inaros (Keon Alexander), leider van de Free Navy en ex van Naomi, maakte in het vijfde seizoen met een paar goed gemikte meteorieten de aarde vleugellam. Maar Marco heeft nog grootsere plannen: de macht over een intergalactische poort, een aandenken van de Bouwers, die toegang geeft tot 1300 andere melkwegstelsels. Voor het eerst slaan Aarde en Mars de handen ineen om Inaros voor eens en altijd te stoppen. Terwijl alle ogen hierop gericht zijn, wordt er achter de schermen op Laconia ook druk geëxperimenteerd met de protomolecule, een ander ‘cadeautje’ van de Bouwers, dat in de eerste drie seizoenen zoveel verwoesting veroorzaakte.
The Expanse S06
Wat de originele boekenserie, geschreven door James S.A. Corey (een pseudoniem van schrijvers Daniel Abraham en Ty Franck), zo rijk en lonend maakte, is niet alleen de weidsheid van de serie – die negen romans, vijf novelles en drie korte verhalen beslaat - maar ook het scherpe oog voor personages.
The Expanse S06
James Holden is het meest constante en daardoor ook het minst interessante personage (ongeacht de situatie, Holden zal altijd proberen het ethisch juiste te doen). Maar iedereen om hem heen krijgt ook in de tv-serie de ruimte om zich te ontwikkelen. Van Naomi, die in seizoen vijf één laatste poging doet om Filip (Jasai Chase Owens), de zoon van haar en Marco, van zijn giftige vader los te weken, tot Clarissa Mao (Nadine Nicole), die haar entree in de serie begon met maar één doel: het uitschakelen van James Holden. Nu is zij een nieuw crewlid van de Rocinante, na de onverwachte dood van Alex Kamal in de finale van seizoen 5 (een noodgreep van de makers: acteur Cas Anvar werd door meerdere mensen beschuldigd van chronisch grensoverschrijdend gedrag). Belter Camina Drummer (Cara Gee) is de echte underdog in de serie: van een figuur aan de zijlijn ontpopte zij zich gedurende de seizoenen tot één van de sterspelers.
The Expanse S06
Zelfs Chrisjen Avasarala (Shohreh Aghdashloo), een briljante, hooggeplaatste en uiterst gewiekste politica op aarde, toont in het zesde seizoen iets wat bijna lijkt op berouw, wanneer ze terugdenkt aan haar onscrupuleuze behandeling (lees: illegale martelmethode) van een verdachte Belter.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Er wordt wel meer stilgestaan bij die goede oude tijd. Belangrijke personages uit eerdere seizoenen laten hun gezicht zien in korte cameo’s, en ook bij de afwezigheid van Kamal wordt meerdere malen stilgestaan.
The Expanse S06
Al die terugblikken en mijmeringen zorgen er wel voor dat de rest van het verhaal wat afgeraffeld voelt. Waar het vorige seizoen van tien afleveringen voor sommige dingen extreem lang de tijd leek te nemen – het duurde een eeuwigheid voor de eerste meteorieten aarde bereikten – moeten de makers in seizoen zes in zes afleveringen zowel de plot van één heel boek (van ruim vijfhonderd bladzijden) verwerken, als de hele serie als geheel op een bevredigende manier afsluiten.
The Expanse S06
Toch houden de makers de deur nog op een heel klein kiertje (er zijn immers nog drie boeken niet verfilmd), mocht Amazon zich bedenken, of een andere productiemaatschappij zich aandienen.
Vooralsnog is dit tot echt het einde. Dankjewel The Expanse , we gaan je missen!
The Expanse S06, vanaf 10 december 2021 op Amazon
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief