Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The End of the F***king World: Gitzwarte roadmovie over twee zelfdestructieve tieners

  •  
08-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
THE END OF THE F***ING WORLD
Niemand is perfect in deze comic-adaptatie. Dus is er hoop voor James en Alyssa, de één een losgeslagen tiener, de ander een psychopaat in de dop.
‘Ik ben James. Ik ben 17 jaar oud en ik ben er redelijk zeker van dat ik een psychopaat ben.’ Toegegeven, er zijn betere manieren om succes te hebben bij meisjes. Toch voelt de destructieve en losgeslagen Alyssa (Jessica Barden) een zekere verwantschap met de teruggetrokken James (Alex Lawther, de jonge versie van Benedict Cumberbatch/Alan Turing in The Imitation Game). ‘Ik voel me veilig bij hem,’ vertrouwt ze de camera toe, terwijl we vervolgens James fanatiek zijn jachtmes zien slijpen. Nu weet zij natuurlijk ook niet wat wij, de kijker, wel weten. De enige reden dat hij meegaat op de zoektocht naar haar vader, is opportunisme, zo houdt hij zichzelf voor. ‘Zij leek me wel interessant om te vermoorden.’

Het is een duister begin voor een gitzwarte komedie – gebaseerd op de gelijknamige comic van Charles S. Forsman – maar naarmate de serie vordert vindt showrunner Jonathan Entwistle ook warmte en sympathie voor de twee buitenbeentjes. Alyssa is lang niet zo cool en onkwetsbaar als ze doet voorkomen en wanneer puntje bij paaltje komt is ook James – die op zijn zevende zijn hand in de frituur stopte om ook maar iets te voelen - niet zo kil en emotieloos als hij denkt.

Entwistle en scriptschrijfster Charlie Covell laten zien hoe sterk een serie kan zijn wanneer je je houdt aan een kort, compact script. Met acht episodes van ieder twintig minuten, voelt de serie bijna als een lange speelfilm. Een sterke cast helpt natuurlijk ook. Lawther die in het derde seizoen van Black Mirror – al dan niet terecht – gruwelijke testen moest doorstaan, maakt hier eigenlijk best begrijpelijk waarom een nukkig tienermeisje voor hem zou vallen. Maar het is vooral Barden (The Lobster, Penny Dreadful, Tamara Drewe) die met alleen het omhoogtrekken van een mondhoek al laat zien dat er toch ergens een klein meisje verstopt zit achter alle grofgebekte bravoure.

Niemand is perfect in The End of the F***king World, zeker de ouders van Alyssa en James niet. Nog het dichtst in de buurt komt detective Eunice (Gemma Whelan, Yara Greyjoy uit Game of Thrones) die de jongeren op het spoor komt na een bloederig afgelopen inbraak. Haar collega, Teri (Wunmi Mosaku), ziet ze als Natural Born Killers in de dop, maar Eunice zelf is niet zo zeker.

‘Gek zijn in een gestoorde wereld is geen vorm van gekte, maar juist een teken van gezond verstand,’ aldus Alyssa’s nietsnut van een vader (Barry Ward). En denken dat je een psychopaat bent is niet hetzelfde als er een zijn. In de wereld van Entwistle, Covell en Forsman dan.
 
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief