Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Casketeers S01E01-03: vlotte realityserie over de dood

  •  
23-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
Casketeers
De Casketeers (over twee Maori-begrafenisondernemers) heeft veel vaart en er valt genoeg te lachen.
‘Funerals need to be perfect’, zegt Francis Tipene van Tipene Funerals. Francis en zijn vrouw Kaiora zijn het onderwerp van de nieuwe Netflix-serie The Casketeers (overgenomen van het Nieuw-Zeelandse TVNZ). Dat hun begrafenissen perfect moeten zijn, is aan alles te merken – Francis is zo secuur in de behandeling van zijn klanten dat hij zelfs de kauwgom van de stoep voor zijn bedrijfspand schraapt.
We volgen het stel bij het regelen van de uitvaart van een prinses, maar ook bij het regelen van de uitvaart van hun eigen tante; aan beiden wordt evenveel aandacht besteed. De Maoricultuur speelt daarbij een essentiële rol. Je merkt daarin goed dat de serie is overgenomen uit Nieuw-Zeeland, want nergens wordt tekst en uitleg gegeven bij de gebruiken. Dat is spijtig voor de westerse kijker die niet belezen is in de (boeiende) cultuur van de Maori.
Desalniettemin is The Casketeers goed te volgen. Het is een vlotte, tragikomische realityserie die heel soms even op een 'workplace comedy' als The Office of Parks & Recreation lijkt – bijvoorbeeld in de cutaway-scène waarin Francis onderweg is en het verkeerde lichaam in de lijkwagen heeft zitten.
De dood verkoopt. Dat is een absurd onderwerp voor een serie, maar de makers gaan er goed mee om. Nergens wordt The Casketeers overdreven ernstig of lijkt er naar tranen te worden gezocht – alles wordt uitgebalanceerd met een geloofwaardige dosis nuchtere humor die vooral voortkomt uit de familie zelf. Soms volgen de humoristische momenten de wat meer emotionele scènes te vlot op – er zit een behoorlijke vaart in de serie – en zou je als kijker wat meer ademruimte willen. Maar al met al is The Casketeers een oorspronkelijke toevoeging aan het steeds groter wordende reality-assortiment van Netflix.
Casketeers S01, vanaf 21 december 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief