Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Bridge S04E03: humor en onthullingen, maar ook onduidelijkheid

  •  
27-07-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
The Bridge 403
De bureauoorlog tussen Saga en Jonas woekert voort, terwijl Henrik zich ontpopt als surrogaatvader voor de zusjes.
(Let op; recensie bevat spoilers!)
Geen moord, deze aflevering. Wel een Saga die besluit in therapie te gaan. Efficiënt als ze is heeft ze zichzelf al gediagnosticeerd: post-traumatisch stresssyndroom. Om het geheugen van de kijkers even op te frissen, somt ze monotoon alle geleden trauma’s op: haar moeder die haar zusje vergiftigde, waardoor ze besloot haar ouders valselijk te beschuldigen van seksueel misbruik om hen aan het ouderlijk gezag te onttrekken, waarna haar zusje bij haar introk en op 14-jarige leeftijd zelfmoord pleegde; hoe ze haar vriend Martin aangaf bij de politie nadat hij de moordenaar van zijn zoon had vermoord, waardoor hij nu jarenlang achter tralies zit; hoe haar mentor Hans overleed door toedoen van Emil, die zelfmoord pleegde nadat zij al dan niet bewust een paperclip in zijn cel achterliet; hoe haar moeder zelfmoord pleegde en haar ervoor probeerde op te laten draaien, waardoor ze in de gevangenis belandde en werd neergestoken. Even staart de psychiater haar aan. ‘We hebben wel wat dingen om aan te werken’, zegt ze dan. Een understatement.
6141.w1898.0.62aec5c
Wat gebeurt er nog meer? Richard blijkt Red October zelf te hebben opgericht, om zijn journalistieke carrière een boost te geven. Taariq wordt gevolgd via gps in zijn horloge. Niemand had er echter aan gedacht dat een voortvluchtige zonder geld wellicht zijn gouden horloge zou verkopen, waardoor hij – bewapend - ontsnapt. Niels wordt met elke aflevering verdachter. Hij blijkt foto’s van alle bij deze zaak betrokken mensen te hebben, inclusief de net vermoorde Patrik. Dat zijn assistente werd bestolen op precies dezelfde dag waarop de meisjes de telefoon in handen kregen, maakt zijn zaak er niet beter op. Bovendien krijgen we niet te horen waar Niels was op de dag van de vermissing van zijn vrouw.
Ondertussen verandert de hippiecommune langzaamaan in een gewelddadige sekte. Een gestolen laptop en camera worden teruggevonden in Christoffers lade, maar hij ontkent alle betrokkenheid. Zit de dochter van Frank er misschien achter; een meisje dat zo eenzaam is dat ze allerlei alter ego’s heeft bedacht om haar gezelschap te houden, en aan het eind van de aflevering de beroofde neerslaat? En wat zijn Franks motieven om Sofie tot de gemeenschap toe te laten – hield hij haar niet net even iets te lang vast?
En dan is er nog Leonora, het meisje met coulrofobie, en haar onvriendelijke vader William, die zich bezig blijkt te houden met grimmige zaakjes. Dan wordt tijdens een mysterieuze levering beroofd. Van wat? En wie is Dimitri, die volgens William achter deze actie zit? Is het misschien de clown die de kamer van Leonora binnendringt; is hij de reden waarom ze zo bang is voor clowns?
6140.w1898.0.8c7c6a2
Opmerkelijk is dat zusjes Julia en Ida niets vertellen over hun achtergrond, en dat ook niemand ernaar vráágt - omdat dan misschien al verklapt wordt dat ze de dochters van Henrik zijn? Maar als dat zo was, had Henrik hun namen toch wel herkend? Hoewel hij de door Saga aangeboden dna-test afslaat, ontpopt hij zich toch als een surrogaatvader en neemt hij de twee in huis, tot onvrede van Saga.
Na een prachtig pijnlijke scène waarin Saga ziet hoe haar moeder haar uit alle foto’s met haar zusje heeft weggeknipt (zóveel haat), vertelt ze tussen neus en lippen door aan Henrik dat ze zwanger is. De botheid waarmee ze dat doet is typerend voor The Bridge; in andere series zou dit ongetwijfeld een cliffhanger zijn. Toch blijft de vraag: waar gaat de onconventionele relatie tussen Henrik en Saga naartoe?  
The Bridge S04 is nu te zien op NPO Start Plus en is vanaf 1 oktober ook terug te kijken bij Ziggo Movies & Series. Lees onze recensies van de overige afleveringen:
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief