Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Bombardment: generiek oorlogsdrama

  •  
09-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
875 keer bekeken
  •  
The Bombardment
Vooral het onevenwichtige scenario en het overschot aan personages vallen op in drama over een bombardement op Kopenhagen in de Tweede Wereldoorlog.
In 1945 besluiten de geallieerden het Deense hoofdkwartier van de Gestapo in Denemarken te bombarderen, omdat het Deense verzet door de Duitse geheime politie bijna gedecimeerd is. Zodoende wordt een missieplan opgesteld om het gebouw, dat zich midden in de Deense hoofdstad bevindt, met de grond gelijk te maken. Maar eerder in de film zien we al dat Britse vliegtuigpiloten weleens een foutje maken als een auto – die wordt aangezien voor Duits legervoertuig – wordt platgeschoten, met een burgerbloedbad tot gevolg. En ook het bombardement uit de titel van de film loopt niet zoals gepland: een school wordt per abuis geraakt.
Daar komen tientallen kinderen, enkele nonnen en enkele docenten bij om het leven. Het op waargebeurde verhalen gebaseerde The Bombardment is aan deze mensen opgedragen. De film is een soort dwarsdoorsnede van de Tweede Wereldoorlog in Denemarken in de opmaat naar deze tragedie. De twee belangrijkste personages zijn Frederik (Alex Hogh Andersen uit Vikings ), een jongeling die zich heeft aangesloten bij de nazi’s, en non Teresa (Fanny Bornedal), die door de verschrikkingen van de oorlog van haar geloof is gevallen. Frederik ontpopt zich als een held als hij na het bombardement besluit om mensen uit de school te redden; Teresa raakt verstrikt onder de brokstukken.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Daar zal filmmaker Ole Bornedal vast iets mee proberen te zeggen. Hoewel zijn nieuwste film toch vooral een rechttoe rechtaan oorlogsdrama is. Met karikaturale Britse piloten en overdramatische close-ups, bijvoorbeeld van een dozijn eieren dat is beschadigd dankzij een explosie. Het is bijna alsof Bornedal een soort generiek filmplan heeft gevolgd voor zijn film. Ook het scenario is onevenwichtig, met naast de non en de nazi nog een keur aan personages, die niet per se allemaal een even relevante rol van betekenis spelen. En het einde, waarin een wanhopige moeder haar dochter levend aantreft, fungeert als een bijna lachwekkende schrale troost.
Het lijkt er sterk op dat Bornedal niet helemaal wist wat hij moest met deze materie en er daarom maar een flauw drama van maakte. Veelzeggend is The Bombardment – net als zijn Nederlandse tegenhanger uit 2012; over het bombardement van Rotterdam – dan ook niet.
The Bombardment, vanaf 9 maart 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief

BNNVARA LogoWij zijn voor