Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Blacklist S10E01: onverminderd vermakelijk

  •  
06-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
760 keer bekeken
  •  
The Blacklist S10

© NBC

De makers van thrillerreeks rondom het eigenzinnige personage van James Spader zijn nog niet uitgespeeld.

De openingsaflevering van het tiende seizoen van The Blacklist is getiteld The Night Owl , naar een sculptuur van Pablo Picasso. Maar de nachtuil is eveneens een codewoord voor een crimineel die ‘de Freelancer’ wordt genoemd. Hij wordt gespeeld door Daniel Sauli, een acteur die het grote publiek zal kennen als maffioso in series als The Sopranos en The Deuce. Kortom, de Amerikaan heeft er zijn professie van gemaakt om dubieuze types te spelen. Hij was al in eerdere seizoenen van The Blacklist te zien, hoewel zijn rol nu ietsjes prominenter oogt. Sauli's casting is exemplarisch voor de thrillerreeks die elk jaar weer een feest der herkenning is.

Zo was er vorig seizoen een grote rol weggelegd voor filmmaker en komiek Fisher Stevens, die de bad guy speelde. Stevens’ personage zette de huurmoordenaar Wujing (Chin Han) op tegen Reddington (James Spader). Bovendien gaf hij Wujing de vermaarde zwarte lijst. Waardoor hij nu, naar eigen zeggen, ‘een trits aan criminelen op papier heeft’ die Reddington zouden willen doden. De hoofdpersoon kiest er op zijn beurt voor om ineens zonder beveiliging door het leven te gaan, terwijl zijn leven ernstig wordt bedreigd. Het hoe en waarom blijft nog onduidelijk, maar het lijkt dat Spaders personage mensen uit zijn omgeving is gaan wantrouwen.

Dat is niet zo vreemd; zo blijken FBI-agenten in het tiende seizoen prima omkoopbaar. Voor een juiste som keren ze zich tegen hun werkgever. Ook leidt de verhaallijn tot een zogeheten ‘black site’ van de CIA en MI6 waar terroristen in het geniep worden ondervraagd (en gemarteld). De makers halen steevast hun inspiratie uit het nieuws en lijken ook ditmaal niet uitgespeeld. Ze hebben precies in de smiezen wat de kijker wil: Reddington wordt pas echt leuk als hij onder druk moet presteren. Wie de openingsaflevering van het tiende seizoen ziet, zal concluderen dat de eigenzinnige rouwdouwer al een eind op weg is.

The Blacklist S10, vanaf woensdag 6 maart 2024 op Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief