Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Blacklist S06E01: nieuwe schimmigheden

  •  
15-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
The Blacklist S06
Raymond Reddington is nog lang niet uitgeblust.
Foto credits: NBC
Het is in 2013 een meesterzet geweest van de makers van The Blacklist; het casten van James Spader als Raymond Reddington. Spader speelt een vaderfiguur, meestercrimineel, psychopaat en vreemde eend ineen. Dit terwijl de door de wol geverfde acteur in The Office, als vervanger van Steve Carell, in 2011 en 2012 magistraal faalde. Zo zie je maar weer: met de juiste man op de juiste plaats kom je een eind. En de schmierende hoofdpersoon wist vorig seizoen in de Verenigde Staten nog steeds een kleine negen miljoen kijkers te trekken met The Blacklist, uitgezonden bij NBC.
Dat aantal kijkcijfers is overigens dalende, maar dat mag de pret niet drukken. Ook in het zesde seizoen worden er met gemak 22 afleveringen uit de grond gestampt. Nadat Liz (Megan Boone) vorig seizoen ten gehore kwam dat ‘Red’ niet haar biologische vader is, tracht ze nu met hulp van haar halfzusje Jennifer (Fiona Dourif uit Dirk Gently ) de ware identiteit van de boeman te achterhalen. Of zoals Liz tegen het einde van het vorige seizoen proclameerde: ‘Dat zoeken we uit, waarop we hem gaan vernietigen.’ In de opener van het zesde seizoen is daar vooralsnog niets van te zien.
8030.w1260.0.eec212e
Liz en Red ogen nog steeds als een vader en dochter met een ietwat curieuze relatie. Het seizoen begint met een bankoverval, uitgevoerd door een groep paramilitairen. Eenmaal bij de balie, blijkt dat Red en z’n bodyguard Dembe (Hisham Tawfiq) ook, en niet geheel toevallig, aanwezig zijn. Uiteindelijk weten ze via een list de overvallers op nogal lompe wijze over te dragen aan de FBI. Allemaal op de ritmische beat van The Joker and the Thief van Wolfmother. Na deze dosis adrenaline ontvouwt de plot zich. Red was ook in de bank om een schilderij te ontvreemden, dat hij enkele dagen later echter weer teruggeeft.
‘Ach, de roofoverval was een gift aan mijzelf, ik word dit jaar zestig’, zo prevelt Red tegen de bankbeambte, die hem vraagt waarom hij eerst iets steelt en het vervolgens retourneert. Het is een typisch Blacklist-binnenpretje – Spader voegt een hoop humor en elan toe, ook nu weer. De rest van de aflevering draait om een plastisch chirurg, Hans Koehler, wiens laatste klus het verbouwen van het gezicht van een crimineel (gespeeld door Christopher Lambert) was. De voormalige Highlander vermoordt na zijn transformatie alle betrokkenen, waaronder de arts die hij onder schot de ingreep heeft laten uitvoeren. Nu weet niemand meer hoe hij eruitziet.
8029.w1260.0.4b053f3
Koehler blijkt een vriend van Red, en zo rijst de vraag: heeft Spaders personage ook ooit een fysieke transformatie ondergaan? Zo worden er terloops weer een aantal schimmigheden opgeworpen, waar de rest van het seizoen waarschijnlijk wel bij zal varen. Want Spader is, in tegenstelling tot zijn korte periode bij The Office, als de berekende Raymond Reddington nog lang niet uitgeblust.
The Blacklist S06, vanaf 16 januari 2020 op Netflix.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief