Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Baby-Sitters Club S01E01-04: moderne adaptatie

  •  
06-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
The Baby-Sitters Club
Een liefdevolle en inclusieve bewerking van de oude maar populaire boekenreeks.
‘Niet gewoon een bedrijf, een club!’, legt de stoere Kristy Thomas (Sophie Grace) aan haar beste vriendin uit. De boodschap is duidelijk: de babysittersclub draait niet alleen om geld verdienen maar ook om plezier. ‘Kinderen verdienen leuke babysitters die om ze geven en echt bij hen willen zijn’, benadrukt ze.
De boekenreeks The Baby-Sitters Club uit de jaren 80 en 90 van de Amerikaanse schrijfster Ann M. Martin wist jarenlang de jonge lezer te bekoren. Een adaptatie van de geliefde romans verscheen al in de jaren 90, maar nu hadden de makers de zware taak om trouw te blijven aan het bronmateriaal en tegelijkertijd de serie te plaatsen in 2020.
The Baby-Sitters Club
Het verhaal speelt zich af in het fictieve Stoneybrook in Connecticut. De ondernemende en bazige Kristy bedenkt het idee om een babysittersbedrijf te beginnen, wanneer haar moeder (een bijrol van Alicia Silverstone) klaagt dat ze moeite heeft om een babysitter te vinden. De medeoprichters van de club zijn: de verlegen en overbeschermde Mary Anne Spier (Malia Baker) die tevens haar beste vriendin is, de kunstzinnige en coole Claudia Kishi (Momona Tamada), en de chique nieuwkomer Stacey McGill (Shay Rudolph).
The Baby-Sitters Club
In de kern draait de serie om een viertal ondernemende 13-jarige meisjes, terwijl ze het leven navigeren: van hun gezinsdynamiek, vriendschappen, sociale media, en eerste verliefdheden, tot wat het nu echt betekent om verantwoordelijkheid te dragen en de gevolgen in te zien van je acties. Opmerkelijk is wel de vierde aflevering waarin de serie bevestigt – de boodschap ligt er ietwat dik bovenop - dat transgender kinderen ertoe doen, en respect verdienen.
Showrunner Rachel Shukert ( GLOW ) en regisseur Lucia Aniello (Broad City) slagen erin om het bronmateriaal te vertalen naar beeld. De meisjes zijn vindingrijk en het centrale thema van de boeken rondom het wel en wee van vriendschappen en het overleven op de middelbare school komt voorbij. Shukert en Aniello houden vast aan de kenmerken uit de boeken: om het nieuws van de club te verspreiden worden flyers uitgedeeld en de telefoontjes komen binnen via een vaste lijn. Toch maken de meisjes ook gebruik van sociale media en Google-documenten, om hun bereik te vergroten en orde te houden binnen het bedrijf. Eveneens komen moderne verwijzingen, zoals naar bijvoorbeeld Gossip Girl (een reboot verschijnt volgend jaar op HBO Max), voorbij.
The Baby-Sitters Club
Iemand het voordeel van de twijfel geven, trouw blijven aan jezelf, en iedereen met vriendelijkheid en waardigheid behandelen zijn de waardevolle lessen die de makers in de eerste afleveringen van The Baby-Sitters Club willen meegeven aan zowel de jonge als de oude kijker.
The Baby-Sitters Club S01, vanaf 3 juli 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief