Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The 100 S06E10: een moreel schemergebied

  •  
23-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
The 100 610
Het geheim van Sanctum kan niet langer verborgen blijven.
Een vreedzame revolutie. Het is een paradox, maar vreemdere dingen hebben zich afgespeeld in de wereld van The 100. In de afgelopen afleveringen werd de ware aard van de Primes in een langzaam tempo onthuld, maar eindelijk barst de tikkende bom.
Wederom proberen de makers aan de kijker de vraag voor te leggen: hoe blijft je moraliteit overeind ten tijde van chaos, geweld en overleving? De overeenkomsten tussen de bemanning en de Primes worden in de aflevering belicht. Beide groepen hebben dubieuze acties uitgevoerd om te overleven. Maar zijn Russell, Josephine en consorten nu werkelijk verschillend van Clarke, Bellamy en Murphy? Het is maar net door welke lens je de karakters bekijkt.
The 100 610
Vanwege Madi’s gewelddadige actie zijn de meeste bemanningsleden in Sanctum gevangengenomen. In de gevangenis zet het jonge meisje Murphy onder druk om aan Abby te vertellen hoe hij Clarke heeft verraden. De groep dient te beslissen wie zal worden opgeofferd, en de keuze valt – logischerwijs – op Murphy. Het complexe personage zal door de Primes ter wraak worden verbrand. Raven vertelt Murphy dat zijn angst om te sterven volledig gerechtvaardigd is, maar dat het pad dat de weg leidt naar de hel niet onsterfelijkheid is, maar eerder moraliteit.
The 100 610
Buiten de gevangenis doet de Prime, Ryker, zijn best om een vreedzame revolutie te beginnen, en licht hij onder meer de ouders van Delilah in dat alles waarin ze ooit in geloofden een leugen was. In ieder seizoen was er een ongrijpbare onvermijdelijkheid. Hoewel het aankomende conflict mogelijk aanzienlijk onschuldige levens zal kosten, komt het niet over als een noodlottige veroordeling, zoals je van The 100 zou verwachten.
The 100 610
Ondertussen bereikt de vreemde (brein)relatie tussen Jospehine en Clarke zijn hoogtepunt. Clarke heeft nog de controle, maar tijdens de reis naar Gabriël rijdt ze te snel op de motorfiets, waardoor ze haar balans verliest en tegelijkertijd de radio vernietigt. Om aan de Sanctum-bewakers te ontsnappen verstopt ze zichzelf in een oude observatiehut. In de donkere ruimte krijgt Clarke een aanval en raakt Josephine in paniek. Ook tussen de twee vrouwen komt de vraag over moraliteit weer op, waarop Clarke stelt: ‘We kunnen onze slechte daden laten bepalen wie we zijn, of we bepalen zelf wie we zijn.’ Het was al eerder duidelijk geworden dat slechts één van hen het gevecht zou overleven.
The 100 610
Het grootste probleem van het seizoen wordt in de allerlaatste minuten op het nippertje opgelost, maar meerdere vragen dienen te worden beantwoord in de laatste drie afleveringen: Hoe zal Ryker daadwerkelijk de revolutie tegen de Primes starten? Is het mogelijk om Madi los te wrikken van haar slechte schaduw? Wanneer zal Bellamy Octavia vergeven?
The 100 S06, elke maandag een nieuwe aflevering op Netflix.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief