Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The 100 S06E09: verzoening met een pijnlijk verleden

  •  
16-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
The 100 609
Een emotionele aflevering die zich richt op verlossing van de personages.
De eenvoudige instructie van Monty dat de bemanning het dit keer beter moest doen resoneert door het hele seizoen. Alle personages hebben op hun eigen manier een morele afweging moeten maken, maar blijvende persoonlijke groei in samenhang met substantiële beproevingen was vaak miniem.
Hier komt verandering in met een thematische en persoonlijke aflevering. De rode draad in de verscheidene subplots: verlossing. Kane worstelt met de morele consequenties van een gastlichaam; Octavia probeert voor haarzelf uit te vogelen wat haar ervaring met de anomalie haar heeft geleerd; en Bellamy zet alles op alles om Clarke te redden en Josephine uit haar lichaam te verwijderen.
The 100 609
Na het ontwaken uit de anomalie heeft Octavia geen herinneringen meer aan wat haar is overkomen. Gabriel injecteert een cocktail gemaakt van het giftige gas van de rode zon om haar te helpen. De chemicaliën openen haar geest en Octavia keert naar binnen, waar ze wordt geconfronteerd met haar acties. Door de anomalie bekijkt ze haar verleden opnieuw – van Pikes dood tot Bellamys gevecht in de pit - en worstelt ze letterlijk met haar demonen wanneer ze vecht met de Blodreina.  Het is bijna een exorcisme. Octavia heeft nooit andere opties overwogen om het verleden te helen – en ze wist in eerdere seizoenen vaak haar gedrag te rechtvaardigen  - maar nu maakt ze een (vrij snelle) emotionele groei door.
The 100 609
De wederopstanding van Kane ging niet zoals gepland. Hoewel hij in het eerste seizoen een schurkenrol vertolkte, is hij gaandeweg een stem van rede geworden voor de gebroken bemanning. Het is dan ook opmerkelijk dat Abby dacht dat Kane het goed zou vinden om terug te keren van de dood in een gastlichaam. In een ontmoeting met Simone wordt zijn ongenoegen dan ook duidelijk wanneer hij naar haar sneert: ‘Ik zie er misschien zo uit, maar ik ben niet een van de schapen die je de vergetelheid in volgt.’
The 100 609
Ondertussen in Sanctum sleept Bellamy Clarke mee door het bos. Binnen enkele momenten worden ze gevangen genomen door de kinderen van Gabriël. Omdat er geen Nachtbloed meer is betekent het dat de Primes geen hosts meer kunnen creëren, wat voor een obstakel zal zorgen indien Josephine haar huidige gastlichaam verliest. De muur tussen Clarke en Josephines geest brokkelt langzaam af, zodat Clarke meer controle kan nemen om zichzelf te redden.
Scenarist Nikki Goldwaser knoopt hier alle losse eindjes aan elkaar. Abby moet verder met haar leven. De Primes hebben niet langer meer het Nachtbloedserum in handen. Gabriël kan misschien Bellamy en Clarke helpen, en meer.  Het is een opzet voor de resterende afleveringen van het seizoen, waarin het oplopende conflict – het belang van gemeenschap, loyaliteit en overleving van zowel de Primes als de bemanning – hopelijk tot een knallend einde komt.
The 100 S06, elke maandag een nieuwe aflevering op Netflix.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief