Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Van bendelid naar miljonair: een profiel van Dr. Dre

27-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
268 keer bekeken
  •  
VARAgids - Artikelen - Dr Dre
DOOR ROBERT HAAGSMA
Hoe bendelid André Romelle Young, alias Dr. Dre, als rapper, acteur, producer en zakenman een vermogen vergaarde.
Ga in een willekeurige stad de straat op en je wordt omringd door het succesverhaal van Dr. Dre. Overal zie je jongeren met zijn koptelefoon, met een prominente B op de schelp. De B van Beats by Dr. Dre, het merk dat de Amerikaanse rapper in 2008 lanceerde en heel snel erg populair werd onder jonge muziekgebruikers over de hele wereld. Veel van zijn miljoenen verdiende hij hiermee. Niets wees er trouwens op dat André Romelle Young die in 1965 in Compton ter wereld kwam, geboren was voor het grote geld. Hij groeide op in een verbrokkeld gezin, werd opgevoed door zijn grootmoeder en sleet veel van zijn tijd in de door drugsgeweld geteisterde straten van zuid-Los Angeles. 

Net als zijn leeftijdsgenoten dreigde ook hij verzwolgen te worden door een van de vele bendes die de wijken beheersten. Hiphop bracht hem redding. Begin jaren 80 raakte hij in de ban van die in Amerika ontluikende cultuur. Inmiddels ongedoopt tot Dr. Dre sloot hij zich aan bij de groep N.W.A. (Niggaz Wit Attitudes) waarmee hij in 1988 het officiële debuut Straight Outta Compton uitbracht. Een baanbrekend album binnen de dan exploderende gangsta rap – een harde, met veel krachttermen doorspekte hiphopstijl. Straight Outta Compton werd een immens succes: artistiek en commercieel. N.W.A. schoot vanuit het niets door naar de top. 

Die spectaculaire doorbraak weerhield Dr. Dre er niet van om begin jaren 90 solo te gaan. Onder eigen naam leverde hij in 1992 met The Chronic opnieuw een alom erkend meesterwerk af. In de jaren die volgden, bleef Dr. Dre actief, zij het veel meer achter de schermen. Zo speelde hij als producer, componist en labeleigenaar een cruciale rol in de doorbraak van collega’s als Snoop Dogg, Emimen, 2Pac en 50 Cent.
 

Lees verder in VARAgids 5 op pagina 31.

Meer over:

#artikelen, drdre
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief