Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Stijlicoon met pyjama-look

11-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
268 keer bekeken
  •  
Kate Prepr
Door Joris van Henquet

Tijdens de pandemie beleeft de carrière van actrice Kate Winslet een opleving, vooral door de rol van detective Mare Sheehan in Mare of Easttown.

Deze week is ze weer eens op televisie te aanschouwen in haar beroemde pose met gespreide armen op de boeg van de Titanic. Avontuurlijk hangend over de railing, met haar rode krullen wapperend in de wind, slaat de jeugdige Rose haar handen uit als vleugels. ‘Ik vlieg!’, roept Rose uitgelaten, daarbij stevig vastgehouden door de al net zo onbezonnen Jack (Leonardo DiCaprio). De camera van regisseur James Cameron zwenkt vloeiend over het schip en de wilde Atlantische Oceaan, op de achtergrond klinkt de melodie van Céline Dions ballade My heart will go on. Als je de filmscène uit 1997 nu terugziet snap je snel waarom de wereld destijds viel voor de charmes van Winslet en DiCaprio, die 21 en 22 jaar jong waren tijdens de opnames. Ook in andere scènes spatten ze van het scherm, zoals de vrijpartij in de koets met beslagen ramen in het vrachtruim, of wanneer Rose zich uitkleedt zodat Jack haar kan tekenen. ‘Het meest erotische moment uit mijn leven’, zo blikt de oudere Rose in de film daarop terug.

25 jaar na Titanic zien we Kate Winslet in een geheel andere gedaante, mijlenver verwijderd van Rose DeWitt Bukater, het keurige, prille lid van de Britse upper class. Als detective Mare Sheehan loopt de 46-jarige Winslet rond in slonzige kleding, zonder make-up, lurkend aan een elektrische sigaret of aan flesjes bier. In de eerste aflevering verzwikt ze ook al snel haar enkel, waardoor zij zich strompelend moet voortbewegen door het Amerikaanse Easttown, een voorstadje van Philadelphia in de staat Pennsylvania. In HBO-politieserie Mare of Easttown (2021) heeft Winslet, ook co-producent van de serie, een glansrol als Mare (afkorting van ‘Marianne’), een alom gerespecteerde detective en sociale steunpilaar in de overzichtelijke gemeenschap van Easttown. Iedereen kent en vertrouwt Mare, en roept haar hulp in als er gedoe is. En gedoe is er genoeg, want Easttown is een grimmig plaatsje met veel armoede, tienerzwangerschappen en gewelddadige inwoners.

Winslet krijgt een complexe zaak op haar bord als de jonge moeder Erin McMenamin bruut vermoord in het bos wordt aangetroffen. De serie draait om de vraag wie de dader is, maar een groot deel van de zeven afleveringen wordt ook besteed aan het privéleven van Mare. Ze is gescheiden, woont samen met haar oude moeder, haar dochter én haar kleinzoon. Mare staat tussen de diverse generaties in en staat zo vol in de hectiek van het leven. Dat ze houthakkersblouses en vieze spijkerbroeken draagt maakt haar niet minder aantrekkelijk. Er is interesse van diverse mannen, waaronder de sympathieke docent creatief schrijven Richard (Guy Pearce). Maar Mare worstelt vooral nog met de recente zelfmoord van haar zoon, waardoor een nieuwe stabiele relatie er niet in lijkt te zitten. Mare omschrijft haar leven zelf als een ‘shitshow’, een chaos.

Mare Sheehan komt naar voren als een stoere, ondernemende en wijze vrouw, gehard door het leven. Maar door haar getroubleerde verleden en kwetsbaarheden brengt ze zichzelf ook in de problemen. Kortom, het is een gelaagd personage, waarbij Kate Winslet de aangewezen persoon is om haar te spelen. Met haar fijnzinnige acteren overtuigt zij compleet; binnen korte tijd houd je als kijker van Mare. 

Mare of Easttown won in september vorig jaar, drie Emmy Awards, waaronder een voor de ‘beste vrouwelijke hoofdrol’ van Winslet. De actrice zei daar zelf over, afgelopen december in een eindejaarsinterview met The Guardian: ‘Vrouwen van middelbare leeftijd zijn lange tijd onderschat, ondergewaardeerd en over het hoofd gezien in de film- en televisiewereld. Maar dat is nu sterk aan het veranderen. Kijk maar naar de actrices die dit jaar de Emmy Awards wonnen. Geen van ons was een twintiger, dat is toch heel cool? Ik voel me nu als actrice van in de veertig veel cooler dan ik ooit had voorgesteld.’

Lees verder in VARAgids 3 vanaf bladzijde 30. 

Meer over:

#artikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief