Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Stateless S01E01-03: veelzijdige blik op immigratie

  •  
09-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
234 keer bekeken
  •  
Stateless
De miniserie zet vraagtekens bij het gebrekkige immigratiebeleid van Australië.
Vier vreemden met verschillende achtergronden komen terecht in dezelfde fysieke ruimte: het Australische Barton-detentiecentrum. De pakkende zesdelige serie Stateless verkent de ervaringen van asielzoekers en staatloze burgers in een fictieve versie van een Australisch opvangcentrum.
De serie, gemaakt door Cate Blanchett, Tony Ayres en Elise McCredie, is deels gebaseerd op het schrijnende verhaal van de Duits-Australische Cornelia Rau. Rau werd in 2004 tien maanden illegaal vastgehouden in een vreemdelingendetentiecentrum.
Stateless
Worstelingen met taal, religie, familie, ziekte en armoede. Stateless toont hoe moeilijk het is om aan je persoonlijke omstandigheden te ontsnappen. Ameer (Fayssal Bazzi) en zijn familie zijn gevlucht voor het repressieve taliban-regime in Afghanistan, en in Indonesië proberen ze op de boot te stappen naar Australië. De stewardess Sofie Werner (Yvonne Strahovski) is op een zelfontdekkingsreis en wordt meegezogen in de louche zelfhulpgroep van GOPA, onder leiding van het aalgladde echtpaar Gordon (Dominic West) en Pat Masters ( Cate Blanchett ). Cam Samford (Jai Courtney), een jonge Australiër uit de arbeidersklasse, accepteert een baan als bewaker bij het Barton-detentiecentrum. Terwijl de net aangestelde immigratieambtenaar Claire Kowitz (Asher Keddie) de zware taak heeft om claims beter te verwerken en de vragen vanuit de maatschappij en de media het hoofd te bieden.
Stateless
De scenaristen weven verschillende tijdsprongen en plaatsen samen, zonder het overkoepelende verhaal uit het oog te verliezen. Maar hoewel Stateless op papier alle elementen heeft voor een prestigieus drama, weergeven de eerste afleveringen toch enkele tonale problemen waardoor de verhaallijnen niet altijd op een bevredigende manier samenkomen. Het script zorgt wel voor een menselijk beeld van de valkuilen van een systeem dat gezinnen uit elkaar scheurt en de vrijheden en rechten van mensen wegneemt. Stateless toont een menselijke en geen klinische benadering van immigratie.
Stateless
Wereldwijd zijn er momenteel meer dan 70 miljoen ontheemden die in andere landen bescherming zoeken tegen oorlog en vervolging. Het schrijnende feit is dat meer dan de helft kinderen zijn. Stateless is een miniserie die middels een ingrijpende saga van vier levens die samenvallen binnen de grenzen van een detentiecentrum de emoties kanaliseert, en een licht werpt op het wereldwijde immigratieprobleem.
Stateless S01, vanaf 8 juli 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief