Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Space Force S02E01: belegen humor

  •  
18-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Space Force S02
Sitcom van de hand van Greg Daniels en Steve Carell roept vooral herinneringen op aan hun gloriedagen bij The Office.
Steve Carell himself schreef de openingsaflevering van het tweede seizoen van Space Force. En laten we maar met de deur in huis vallen: het is opmerkelijk dat er überhaupt een tweede seizoen kwam. Het eerste seizoen van de sitcom van Carell en Greg Daniels ( The Office ) viel tegen. De humor voelde kazig, gedateerd. Het was goedbedoelde satire die al lang en breed was ingehaald door de Trumpiaanse realiteit. Space Force draait immers om een nieuwe militaire tak in het Amerikaanse leger – aangevoerd door de koddige maar goedhartige generaal Mark R. Naird (Carell), die voor de Amerikanen onder meer een plekje op de maan moet veiligstellen.
Na getreiter van de Chinezen op het hemellichaam, vorig seizoen, kreeg Naird de instructie om ze te decimeren. Maar hij weigerde, tot ergernis van zijn concurrent generaal Kick Grabaston (Noah Emmerich uit The Americans voor de verandering in een komische rol), die op instigatie van de militaire top ingreep. In het tweede seizoen is Naird aangeklaagd vanwege insubordinatie. Wat volgt is een showproces waarbij Nairds volgelingen, waaronder de pedante wetenschapper Adrian Mallory (John Malkovich) en perschef Tony Scarapiducci (Ben Schwartz), proberen hun leider vrij te pleiten. En dat lukt: Naird krijgt zijn functie terug.
Space Force S02
Dat kan ook niet anders: het idee is natuurlijk dat de serie bestaat bij de gratie van de mislukte ruimtemissies die onder Naird worden uitgevoerd. Van de afdeling ‘Space Farts’, zoals Grabaston de afdeling minachtend noemt. Maar de humor voelt ditmaal opnieuw archaïsch aan. Exemplarisch is de scène waarin een van Nairds souffleurs de rechtszaal inloopt en zegt: ‘Ik zal niet de waarheid vertellen, baas.’ Waarop Naird reageert: ‘Je moet wel de waarheid vertellen.’ Waarop de souffleur knipoogt. En Naird zegt dat hij de knipoog wel ziet. Het is een tête-à-tête die vooral herinneringen oproept aan The Office , en een grap die aan kracht heeft ingeboet.
Space Force S02
En tja, dat Naird onschuldig is, dat spreekt boekdelen. Het personage is in zekere zin schatplichtig aan Carells rol als Michael Scott in The Office. Misschien wel ietsjes te veel. Daarnaast was Carell de laatste jaren ook te zien in succesvolle dramatitels, en valt hij hierdoor misschien een beetje uit de maat in Space Force. Niettemin lijkt het erop dat het bij een tweede seizoen blijft – hier kijkt toch geen colonne aan Netflix-abonnees naar?
Space Force S02, vanaf 18 februari 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief