Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Soundtrack S01E01: muzikale lens op innerlijk gevoelsleven

  •  
19-12-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Soundtrack
Het muzikale drama worstelt in de opener met het verenigen van dramatische scènes met muzikale nummers.
Volgens de muzikant Sam (Paul James, Greek) heeft iedereen een unieke soundtrack voor zijn leven. Of het nu gaat om het slaapliedje dat je moeder voor je zong, een ballade die de opbloeiende liefde illustreert, of een door jezelf uitgekozen begrafenisnummer. Muziek kan een belangrijke houvast zijn tijdens de kleine en grote momenten in je leven.
In de muzikale dramaserie Soundtrack volg je door een muzikale lens de meest opmerkelijke momenten in het leven van verschillende inwoners van Los Angeles. In de opener word je al snel meegevoerd op de klanken van het nummer ‘Electric Heart’ van popartiest Sia. Nellie (Callie Hernandez, La La Land ) denkt dat haar vriend stiekem een aanzoek heeft gepland, maar hij verbreekt hun vierjarige relatie in een restaurant. Ze is diepbedroefd na de breuk, en een half jaar - en vele mislukte dates - later heeft ze haar ex nog steeds niet losgelaten. Ondertussen vecht Sam met zijn voormalige schoonmoeder Margot (Madeleine Stowe, Revenge ) - de moeder van zijn overleden vrouw - voor de voogdij van zijn zoon Barry. Door een toevallige ontmoeting krijgt hij hulp van de maatschappelijke werkster Joanna (Jenna Dewan, Step Up).
Soundtrack
Oogcontact in een club of een toevallige ontmoeting op straat waarbij de vonk overslaat is ogenschijnlijk niet van toepassing in het romantische leven van Sam en Nellie. De onmiddellijke klik waar ze naar op zoek zijn lijken ze niet te vinden, maar niets is wat het lijkt.
Soundtrack
Matige dialogen, veel expositie, en rommelige overgangen. Het concept van muzikale drama’s is niet nieuw, zie series á la Glee , Nashville of Smash. Het verschil met Soundtrack? Het gaat om drama’s die zich afspelen in de muziekwereld (of zich centreren rondom een koor), en hier is dat niet het geval. Soundtrack is een melodrama die verhaallijnen illustreert met muzikale nummers van een gevarieerd aanbod aan (pop)artiesten. In de eerste aflevering lipsyncen Sam en Nellie meerdere nummers: van ‘Between Me and You’ van Brandon Flowers en ‘Smile’ van Nat King Cole, tot ‘Love is A Losing Game’ van Amy Winehouse en ‘Believer’ van de band Imagine Dragons. Alleen de samensmelting van muziek en drama verloopt niet soepel, en elk nummer wordt – niet al te overtuigend – gelipsynct.
Het is overigens jammer dat de serie geen gebruik maakt van originele muziek – zeker omdat Sam, naar het schijnt, een goede muzikant is. Opmerkelijk, want maker Joshua Safran ( Gossip Girl ) was eerder de drijvende kracht achter het muzikale drama Smash, alwaar veel orgineel materiaal te horen was.
Soundtrack
Soundtrack is een modern muzikaal melodrama dat nu juist het sterkst is wanneer het de muziek achterwege laat en zich op het drama concentreert. De combinatie van muziek en drama levert hier een vermakelijk, maar stilistisch pastiche op dat niet in iedere scène overtuigt.
Soundtrack S01, vanaf 18 december 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief