Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Silicon Valley S06E01: superactueel scenario

  •  
29-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Silicon Valley S06
Het laatste seizoen is vooral een bedankje aan de fans.
Foto credits: HBO
In het zesde en laatste seizoen van Silicon Valley zien we hoe de droom van de pedante maar geniale Richard Hendricks (Thomas Middleditch) eindelijk in vervulling gaat: zijn techbedrijf Pied Piper mag nu meespelen met de grote jongens. En Hendricks’ expertise wordt onderschreven wanneer hij moet getuigen voor het Amerikaanse congres. In de openingsscène van de eerste aflevering zien we hoe hij begeleid door agenten en onder grote belangstelling van de pers de vergaderzaal in struint. Waar hij een typische Richard-oratie afsteekt over hoe zijn bedrijf nimmer data van gebruikers zal opslaan.
Want Richard, een narcistische idealist, wil ánders zijn dan de concurrent. Niet zomaar zonder scrupules gegevens van gebruikers – video’s, telefoontjes en noem maar op – archiveren, om te gebruiken voor andere doeleinden. Maar Richards idealisme heeft ook grenzen. Immers: vrijwel elk seizoen wordt hij in de verleiding gebracht om iets immoreels te doen. In het zesde seizoen ontmaskert hij met een nieuw systeem dat de onuitstaanbare Colin (Neil Casey) rotzooit met allerlei gelden. Hij ontdekt dit door Colins digitale gangen te traceren; een functie die bij Pied Piper in principe niet zou mogen bestaan (maar die – daar is de verleiding! – veel geld op kan leveren).
Silicon Valley S06
Showrunner Mike Judge en zijn schrijvers hebben deze invalshoek slim bedacht: nu Mark Zuckerberg, de baas van Facebook, onlangs ten tonele moest verschijnen in het congres (en daar door politica Alexandria Ocasio Cortez aan de tanden werd gevoeld). Dit onderwerp - gerommel met data – is derhalve superactueel. En Silicon Valley is ook in het nieuwe seizoen tamelijk kritisch over techbedrijven: ze hebben te veel macht en beschouwen zichzelf als pioniers die de wereld nog eens willen ontginnen. Dat is best een enge ontwikkeling.
Tegelijkertijd vormen Richards dilemma’s wederom de motoren die de plot voortstuwen. Silicon Valley is in dat opzicht net als in seizoen vijf, toen Erlich Bachman (T.J. Miller) eruit werd geschreven, een herhaling van zetten. De sitcom moet het niettemin vooral hebben van de leuke dynamiek tussen en de fijne geschreven dialoog voor Hendricks, Gilfoyle (Martin Starr), Dinesh (Kumail Nanjiani) en Jared (Zach Woods). Dat is precies wat de fans zullen gaan missen, en dit zesde seizoen is echt vooral voor de fans.
Silicon Valley S06, vanaf 29 oktober wekelijks bij Ziggo Movies & Series
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief