Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Silicon Valley S05E01: minder leuk zonder Erlich Bachman?

  •  
27-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Silicon Valley S05
Hoewel Silicon Valley nog steeds uitblinkt in geweldige dialogen is de plot van de eerste aflevering een evidente herhaling van zetten.
Aan het einde van het vierde seizoen bleef Erlich Bachman (T.J. Miller) alleen achter in Tibet, waar hij naartoe was gereisd om Gavin Belson (Matt Ross) op te zoeken. Het was vorig jaar al enige tijd bekend dat de komiek op eigen verzoek uit de serie geschreven zou worden, en dat was een opvallende keuze: Silicon Valley is één van de vlaggenschepen van kabelzender HBO en Millers koddige personage is immens populair. Niettemin waren showrunner Mike Judge en zijn team genoodzaakt om een nieuw seizoen te schrijven zonder de immer geestige Bachman.
Dus moet de dynamiek tussen overblijvers Richard (Thomas Middleditch), Gilfoyle (Martin Starr), Dinesh (Kumail Nanjiani) en Jared (Zach Woods) op de schop, om de fijnzinnige humor uit de eerdere seizoenen – waarvan Miller toch vaak de bron was – opnieuw te kunnen brengen. De hamvraag is dan ook: is dat gelukt? Is Silicon Valley minder leuk zonder Bachman? Het antwoord op deze laatste vraag is: ja, maar. De extraverte minkukel verdween vorig seizoen immers al heel geleidelijk uit beeld. Tegelijkertijd kwam er toen meer ruime voor zijn huisgenoot en aartsvijand, de gehaaide Jian Yang (Jimmy O. Yang). De kijker kon zodoende alvast wennen aan een leven zonder de geestige kwibus.
In het nieuwe seizoen probeert Yang zijn naar Tibet verkaste huurbaas dood te verklaren met een vals testament, zodat hij de woning – liefkozend ‘de broedmachine’ genoemd – kan annexeren met zijn Chinese handlangers. Hij is derhalve op zoek naar ‘een dik wit lijf’ - een lijk - dat hij kan laten overvliegen. Onderwijl beleeft Richards techbedrijf Pied Piper de zoveelste herstart, gefinancierd door Monica’s (Amanda Crew) firma. Dus volgt een rondleiding door een spiksplinternieuwe kantoorruimte, voorzien van alle geneugten des levens.
Hebben we dat niet al eerder gezien? Nieuwe ronde, nieuwe kansen? Als het slecht gaat met het bedrijf, dan moet Richard weer thuis gaan werken met zijn kompanen; gaat het goed, dan is er champagne op een luxueuze werkplek. Hoewel de komedieserie nog steeds uitblinkt in geweldige dialogen is de plot van de eerste aflevering een evidente herhaling van zetten. De vier excentriekelingen zijn na vier jaar hannesen – de cyclus van rijk naar arm en van arm naar rijk -  echt toe aan een nieuwe uitdaging, aan iets wezenlijk anders.
Bovenal vergeten de makers, met Judge voorop, dat Silicon Valley ooit is ontstaan als een parodie op de techindustrie in Californië. De nerds, de startups en de moordende concurrentie vragen erom om gepersifleerd te worden. Dat gebeurt te weinig, nu Richard en consorten vooral bezig zijn met hun eigen lot, en daardoor vaak vergeten de toch wel artificiële wereld om hun heen – met jonge, arrogante miljonairs – te ridiculiseren. Hopelijk herpakt het vijfde seizoen van Silicon Valley zich door een gedurfde verhaalwending. Zo niet, dan dreigt een collectief afhaken.
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief