Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Silent Witness S25E01-02: spannende jubileum-opener met oude bekende

  •  
15-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2589 keer bekeken
  •  
SilentWitness25

© BBC Studios

Het 25ste seizoen van de Britse misdaadserie Silent Witness begint met intriges, competitie en de bloeiende liefde tussen Nikki en Jack. Met als grootste verrassing de terugkeer van de eerste hoofdrolspeelster van de serie: dr. Sam Ryan (Amanda Burton).

Burton was van 1996 tot 2004 te zien in de langlopende serie. Haar personage keerde in het achtste seizoen terug naar Noord-Ierland. Ryan is nu – samen met haar man – werkzaam in de private geneeskundesector en heeft het via een overheidsdeal voor elkaar gekregen om controversiële medische paspoorten uit te gaan rollen. Aan het einde van de vorige serie belde Ryan het Leyll voor hulp toen haar man en de minister van Gezondheid op klaarlichte dag neergeschoten werden. De eerste twee afleveringen – getiteld History – gaan hierna verder. Haar terugkeer en de mogelijkheid dat zij meer achterhoudt dan zij deelt, belooft dat dit seizoen extra spannend wordt.

Het is de eerste keer dat dr. Nikki Alexander (Emilia Fox) en dr. Sam Ryan elkaar in het echt zien. Hoewel de twee elkaar op het eerste gezicht aardig en vol bewondering begroeten, veranderen de vriendelijkheden in de onderzoekskamer. Terwijl Nikki haar autopsie uitvoert, verdringt Sam haar tijdens het onderzoek, waardoor de spanning stijgt. Daarbij komt dat de verdachte in de zaak, ene Tom Faulkner (Matthew Gravelle, Keeping Faith, Broadchurch), een bekende is van zowel Nikki als Sam.

Door de terugkeer van Tom wordt Nikki gedwongen haar verleden onder ogen te komen. Wanneer ook het DNA dat aangetroffen wordt op een gevonden kogelhoes van Tom blijkt te zijn, maakt Nikki wat onethische keuzes. Wel deelt ze dit uiteindelijk met Jack (David Caves), die heel begripvol reageert.

Nieuwkomer dr. Simone Tyler (Genesis Lynea) lijkt helemaal haar plek te hebben gevonden in het Lyell. Net als voorgaande seizoenen speelt het 25ste seizoen van Silent Witness ook in op maatschappelijke vraagstukken. Zo is er een nieuw slim opsporingsprogramma genaamd Vigil, dat gedrag en verdachte personen kan herkennen, en wordt de integriteit van DNA tegen een ander licht gehouden.

Silent Witness S25, vanaf zondag 16 juli 2023 dagelijks op NPO 1 en tevens in zijn geheel op NPO Plus

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief