Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Shining Girls S01E01: trauma’s herleven

  •  
30-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
268 keer bekeken
  •  
Shining Girls
Elisabeth Moss zet een uitstekende rol neer als door een kwaadaardige persoon getraumatiseerde journalist in onvervalste slowburner.
Na Lisey’s Story presenteert Apple TV+ opnieuw een onvervalste slowburner: Shining Girls is alsof er een naargeestige mistvlaag over je heentrekt. Elisabeth Moss – die eigenlijk nooit teleurstelt – speelt Kirby Mazrachi: een journalist voor de Chicago Sun Times die zes jaar eerder werd aangevallen door een kwaadaardige entiteit. Wanneer een vrouw wordt vermoord blijkt ze op precies dezelfde wijze als Mazrachi met een mes te zijn toegetakeld. De journalist besluit vervolgens samen met haar baas Dan (Wagner Moura uit Narcos ) te onderzoeken of ze te maken hebben met een seriemoordenaar.
Daarvoor moeten Mazrachi’s littekens weer onder de loep worden genomen. Want was het wel hetzelfde mes? Dezelfde snijhoek? Tijdens een ijzingwekkende scène wordt Mazrachi door een lijkschouwer – ze ziet een vrouw maar hij blijkt een man, want Mazrachi lijdt door haar trauma ook aan waanbeelden – overtuigd om op een brancard te gaan liggen om onderzocht te kunnen worden. Het trauma moet worden herleefd om andere trauma’s te voorkomen. Deze zin van de hoofdpersoon spreekt boekdelen: ‘Niets is waar het zou moeten zijn en ik herken niets meer.’
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Shining Girls
Zo’n rol is Moss natuurlijk op het lijf geschreven. Hoewel al snel de vraag rijst hoeveel duisterheid en misantropie de kijker kan hebben. Shining Girls – gebaseerd op het gelijknamige boek van Lauren Beukes – leent zich niet voor een gezellig avondje bingen. Dat komt ook door acteur Jamie Bell, die de antagonist speelt – en dat doet hij goed. En wie het boek heeft gelezen weet dat er ook iets is met een sleutel, een huis en tijdreizen. Maar daar geeft showrunner Silka Luisa in de eerste aflevering nog weinig van prijs. De scenarist neemt uitgebreid de tijd, en dat is verfrissend, in dit hapsnaptijdperk.
Shining Girls, vanaf 29 april 2022 wekelijks te zien op Apple TV+, dat aftrapt met de eerste drie afleveringen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief