Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Shetland S06E01: Britse whodunit op topniveau

  •  
05-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
266 keer bekeken
  •  
Shetland S06
Stoïcijnse diender laat zich ditmaal van zijn emotionelere kant zien als een dorpsgenoot wordt vermoord.
Foto credits: KRO NCRV
Jimmy Pérez (Douglas Henshall) is in rouw. Het zesde seizoen van Shetland begint met de uitvaart van zijn moeder Mary, waar hij een treffende toespraak houdt. De dood van zijn moeder levert ook een groot probleem op: wie gaat er nu voor Perez’ dementerende vader zorgen? Veel tijd om hier bij stil te staan heeft de rechercheur evenwel niet, als blijkt dat de lokale strafpleiter Alex Galbraith (Jim Sturgeon) is vermoord. De advocaat, die zich inspande voor immigranten, blijkt ook veel vijanden te hebben in de gemeenschap, waaronder een aan drugs verslaafde moeder die kwaad is dat Galbraith haar kinderen uit huis liet zetten.
Stille wateren, diepe gronden is opnieuw het credo van Shetland , omdat gaandeweg het seizoen onschuldig ogende personages meer op hun kerfstok hebben dan je als kijker zou kunnen bevroeden en vice versa: zo lijkt het erop dat een extreemrechtse tienerblogger – die op internet foto’s deelt van politieagenten op de plaats delict – misschien wel niet zo kwaadaardig is als hij doet voorkomen. Hoewel zijn fascinatie voor seriemoordenaars wel saillant is. En dan is er een mysterieus personage dat als diepzeeduiker werkt op een schip dat kabels verlegt in de Atlantische Oceaan: wat is zijn rol in dit alles?
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Shetland S06
De stoïcijnse Pérez zal er vast achter komen – dat kan ook niets anders, een zevende deel is al afgekondigd. Hoewel hij zich dit keer ook van zijn emotionelere kant laat zien. Zoals wanneer hij na de moord op Galbraith tegen een collega prevelt: ‘Ik heb betere dagen gehad.’ Maar Pérez heeft ook een goede oneliner voor de collega’s die hij aanstuurt: ‘Om te achterhalen hoe [Galbraith, red.] stierf, moeten we achterhalen hoe hij leefde.’ En die zoektocht levert, zoals gewoonlijk, weer allerlei fascinerende onthullingen op. Shetland is nog steeds een Britse whodunit op topniveau.
Shetland S06, vanaf 5 februari 2022 wekelijks op NPO 2 en NPO Start en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief