Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Shetland S04: slimme Britse detectiveserie

  •  
15-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
214 keer bekeken
  •  
Shetland S04
In het vierde seizoen staat het team voor het oplossen van een nieuwe en oude moord en is er een bezoek aan Noorwegen.
De Britse detectiveserie Shetland is gesitueerd tegen de achtergrond van prachtige en sombere Schotse landschappen, en gebaseerd op de personages van Ann Cleeves ( Vera ). In het vierde seizoen van Shetland volgen we in zes afleveringen hoe detective Jimmy Perez (Douglas Henshall) en zijn team twee moordzaken oplossen. 

De eerste is een zaak die heropend wordt. Lizzie Kilmuir is 23 jaar geleden vermoord en Thomas Malone (Stephen Walters), degene die hiervoor is veroordeeld, komt in de eerste aflevering vrij door nieuw bewijs – of eigenlijk door het achterhouden van bewijs door de politie. Zijn zaak wordt ongeldig verklaard en hij keert terug naar Shetland. Precies dan wordt ook Sally McColl, journalist en de dochter van oud-detective Drew McColl, vermoord.

De twee zaken lijken overeenkomsten te hebben en al snel verdenken mensen Malone. Ook omdat McColl de detective was die Malone voor de moord op Lizzie pakte. Dit klinkt als een misdaadverhaal zoals er al velen zijn, maar Shetland speelt op vakkundige wijze met deze voorspelbaarheid en geeft Perez geen tunnelvisie. In een gestaag tempo onthult de moord op Lizzie Kilmuir lang bewaarde familiegeheimen, welke ook Perez persoonlijk raken.

De moord op Sally leidt naar Noorwegen waar brigadier Alison ‘Tosh’ McIntosh (Alison O’Donnell) een motief uit een meer politiek gemotiveerde hoek vindt, voor beide moorden. Ook worstelt zij – begrijpelijk – nog met het (psychologische) trauma van haar verkrachting in seizoen drie, maar herontdekt ze haar zelfvertrouwen en onderbuikgevoel.
Shetland is een fijne en slimme detectiveserie en raakt het oppervlak van hedendaagse sociale kwesties, zonder deze te laten afleiden van het plot, maar genoeg om tot nadenken aan te zetten. De geloofwaardige personages en onderlinge relaties zorgen voor empathie en nieuwsgierigheid, met name in deze serie waar langlopende personages onder vuur komen te liggen. En in combinatie met de complexe zaken zorgt dit voor een intrigerend geheel. 

Shetland S04, vanaf 15 juni 2020 wekelijks op NPO 2 en NPO Start
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief