Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Sherwood S01E01: misdaaddrama en psychologisch portret

  •  
18-06-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
603 keer bekeken
  •  
Sherwood
Een dubbele moord legt in een voormalig mijnstadje oude wonden bloot.
Foto credit: BBC / Matt Squire
Het duurt langer dan je denkt voordat iemand de rest durft te wijzen op de zo voor de hand liggende culturele referentie. Een vigilante (burgerwacht) met een pijl en boog, in het hart van Nottinghamshire: dat doet toch denken aan Robin Hood? De hoofdinspecteur van de politie, Ian St Clair (David Morrissey, The Missing , The Walking Dead ), wil er niets van weten. Dit zijn goede mensen, niet voer voor sensatie.
Ook Sherwood  de serie volgt dit adagium. Er zijn al dertig minuten van het eerste uur voorbij, voordat het eerste slachtoffer valt – de serie is geïnspireerd op ware gebeurtenissen. Tot dat moment nemen de makers rustig de tijd om de kijker kennis te laten maken met de buurt en de mensen. De meeste, zoals Ian St Clair, Julie (Lesley Manville, Phantom Thread , Another Year ) en echtgenoot Gary Jackson (Alun Armstrong, Breeders ), maken zich op voor het bruiloftsfeest van lokale politica Sarah Vincent (Joanne Froggatt, Dowton Abbey ).
Al snel blijkt dat het niet de legende van Robin Hood, maar juist een veel recentere gebeurtenis is waar de gemeenschap maar niet van los lijkt te kunnen komen: de mijnstaking uit 1984. Veel mijnwerkers uit de buurt besloten, ondanks te staking, toch door te gaan met werken. Een enkeling hield stand. Die tweestrijd is hier, bijna veertig jaar later, nog steeds voelbaar (de originele moorden vonden in 2004 plaats, Sherwood speelt zich dichter bij het nu af). Het maakt dat zussen Julie en Cathy (Claire Rushbrook, Temple , Whitechapel ) al decennialang nauwelijks met elkaar praten. Cathy’s echtgenoot, Fred Rowley (Kevin Doyle, Happy Valley , Downton Abbey ) bleef destijds doorwerken in de mijn, die van Julie niet.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Maar ook de buurt en de politie delen, op zijn zachtst gezegd, een beladen geschiedenis. Dat ontdekken de agenten, wanneer ze aan hun moordonderzoek beginnen. De politie trad in 1984 hard op tijdens de stakingen, en zou ook, met agenten in burger, opstandjes hebben uitgelokt.
Sherwood biedt een schatkist aan Brits talent, waaronder ook de twee hoofdrolspelers uit Ali & Ava (Rushbrook en Adeel Akhtar), en de makers hebben duidelijk vertrouwen dat de kijker, ook met minimale informatie, prima zelf in staat is bepaalde verbanden te leggen. De identiteit van de dader staat, zo lijkt het, wel buiten kijf: Cathy’s stiefzoon Scott (Adam Hugill), die we voor het eerst ontmoeten terwijl hij dreigend en zwijgzaam – en met een moker op de achterbank – door de straten rijdt.  
Maar de onthulling van de dader lijkt ook niet het punt te zijn van dit misdaaddrama. Sherwood  is een psychologisch portret van een buurt waar een oude wond, zelfs ruim dertig jaar later, nog steeds doorettert.
Sherwood, vanaf 19 juni 2022 wekelijks op BBC First
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief