Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Searching for Sheela: hypocriet broddelwerk

  •  
23-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Searching for Sheela
Een documentaire mag je dit gemankeerde portret van de gewiekste oud-rechterhand van de Baghwan echt niet noemen.
Laten we maar met de deur in huis vallen: Searching for Sheela is geenszins een vervolg op het in 2018 verschenen, meeslepende Wild Wild Country. Waar dat zesluik op kritische wijze de dubieuze beslommeringen rondom de Baghwan en zijn rechterhand Ma Anand Sheela onder een vergrootglas legt, is Searching for Sheela een slaafs portret van de vrouw die in 1986 in de Verenigde Staten werd veroordeeld voor onder meer immigratiefraude en vergiftiging. Het leeuwendeel van de film bestaat uit de reis die Sheela in 2019 maakt naar India, waar ze tijdens optredens bij talkshows en soireetjes georganiseerd door de Indiase jetset geld binnen harkt.
De in India geboren oud-secretaresse is in zwang in haar geboorteland, waar ze al ruim 35 jaar niet is geweest, omdat ze vreesde te worden opgepakt vanwege haar relatie met de Baghwan. Maar de persoon die de reis voor haar organiseert laat al snel weten dat Sheela in India geen strobreed in de weg zal worden gelegd. Zodoende vliegt ze naar New Delhi, waar een bobo haar op het hart drukt dat ze ‘net zo populair is als Game of Thrones’. Waarmee ook direct duidelijk wordt wat Sheela’s intentie is: in een korte tijd zoveel mogelijk profiteren van haar hernieuwde beroemdheid in India.
Searching for Sheela
Searching for Sheela is in dat opzicht een aaneenschakeling van mediaoptredens waarin de nog steeds gewiekste – en we moeten niet vergeten wat voor akeligheden ze allemaal op haar kerfstok heeft, dat zijn veel Indiase bobo’s terloops wel vergeten – secondant van Osho nauwelijks antwoord geeft op prangende vragen als: heb je er spijt van? In plaats daarvan voeren haar nietszeggende mijmeringen de boventoon; Sheela wordt door de makers opgevoerd als een soort wijsgeer. Een profeet, die decennia later een instelling voor gehandicapte mensen runt in Basel. Waar ze misschien wel de verlossing heeft gevonden die de Baghwan haar nooit heeft kunnen geven.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Searching for Sheela
Maar een documentaire mag je dit broddelwerk niet noemen. De film probeert net als Sheela zelf vooral in te cashen op de populariteit van Wild Wild Country. En dat is makkelijk verdiend, zoveel is duidelijk.
Searching for Sheela, vanaf 22 april 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief