De oud-voetballer etaleert zijn kennis van de Egyptische geschiedenis in een documentairereeks die dieper op de materie in had kunnen gaan.
Foto credits: Bobbery / Prime Video
Soms kunnen voetballers meer dan achter een bal aandraven. Zo ontpopt Ruud Gullit – die overigens ook zijn sporen al ruimschoots verdiende als voetbalanalist – zich in Ruud Gullit en de Mysteries van het Oude Egypte als een amateur-Egyptoloog. In de eerste aflevering steekt de oud-voetballer tijdens een nachtelijk bezoek aan het Museum der Egyptische oudheden in Caïro tegen oud-Ajacied Mido - die Gullit rondrijdt in de Egyptische hoofdstad - af over de religie van Toetanchamon. Het is alleen spijtig dat het gesprek ontaardt in een flauwe grap over de erectie van een van de mummies waar de heren met zaklampen gebiologeerd naar kijken. Dat is wel een beetje deze televisiereeks in een notendop: diepte ontbreekt.
Ruud Gullit en de Mysteries van het Oude Egypte blijft voortdurend aan de oppervlakte, en is meer Indiana Jones dan populaire wetenschap. Je voelt het oprechte enthousiasme van Gullit – zoals in een gesprek met een bekende archeoloog, die uiteenzet wat er precies allemaal in een tombe zit - maar daar had een ander format beter bijgepast. Misschien iets meer à la Floortje Dessing met een vleugje David Attenborough. Bovendien is de voice-over van Willem de Bruin (bekend van The Opposites) te uitleggerig – had Gullit zelf de beelden niet van gesproken teksten kunnen voorzien?
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Niettemin ook lof voor Prime Video dat met Ruud Gullit en de Mysteries van het Oude Egypte probeert een belangrijk deel van de wereldgeschiedenis onder de aandacht te brengen. En misschien heeft de reeks ook een didactische functie: kijk kinderen, Egyptologie is niet een stoffige aangelegenheid maar een uiterst fascinerende wetenschap. Ruud Gullit kan het bevestigen.
Ruud Gullit en de Mysteries van het Oude Egypte, vanaf 11 november 2022 bij Amazon Prime Video